Legacy of Kain: Soul Reaver 2

Legacy of Kain: Soul Reaver 2

View Stats:
sheni_rex Mar 21, 2013 @ 2:19pm
Issues with switching to the spectral plane
Hi,

I am playing the Steam version on Windows 7 64bit and have troubles switching Raziel into the Spectral Plane. This happens on the very first instance when I have to phase him through some bars at the beginning of the game. When I choose the Spectral Realm from the Glyph menu, the environment does not change and I cannot move Raziel at all expect by jumps. However, there is no portal in sight through which I can switch back to the Material Plane.

The game is unplayable in this state which is quite surprising, given the fact that I finished SR1 without a glitch. Any ideas how to fix that ? Thanks in advance !
< >
Showing 1-12 of 12 comments
Picia Dec 27, 2013 @ 3:09pm 
i have the same problem and i don't know what to do
Reefskye Feb 7, 2015 @ 3:22pm 
Bit late i have same issue, it does change but its like the shift is taking 3-5 minutes eventually it shifts but you have to wait around for ages it seems, like the amount of time it takes for the environment to shift rather than 1 second like on SR1 its taking minutes
Jose-Luis Feb 12, 2015 @ 10:42am 
After a few days dealing with this error i found the solution, if you use a nvida card go to nvidia control panel, in "Adjust image settings,,," select "Let the 3D aplication decide" or go to "Manage 3D settings" and set the "Vertical sync to "On" or "Adaptative" if you set to off the game won't work.
foo_luke Aug 15, 2015 @ 12:01am 
I solved the problem by simply increasing the video resolution in the game settings
Macros No Kuroi Aug 23, 2015 @ 9:53am 
I'm having the same issue, but none of the solutions here work for me. Does anything else work?
ahhhh Dec 23, 2015 @ 2:15am 
This is because of high FPS. Try turning Vertical Sync on by launching the game with the -setup parameter.
dunno what vsync will really do to stop this prob(if it works, great!), but i had to use DxWnd(import sr2 dx profile, only been testing in windowed mode). shifts are fine now, a tad of chop, but worth it if i can play.
-had same exact prob as op.
(nvidia gtx660, z77, 3570k, win10)

intro plays fine as well now
fixed a few other old games with dxwnd, damn fullscreen mode!
Last edited by supaDupaKoopaTroopa; Dec 28, 2015 @ 2:26am
Radasus Dec 29, 2015 @ 2:27pm 
Originally posted by JayleRayne&Pain:
dunno what vsync will really do to stop this prob(if it works, great!), but i had to use DxWnd(import sr2 dx profile, only been testing in windowed mode). shifts are fine now, a tad of chop, but worth it if i can play.
-had same exact prob as op.
(nvidia gtx660, z77, 3570k, win10)

intro plays fine as well now
fixed a few other old games with dxwnd, damn fullscreen mode!

Tried using DXwnd, but When I have everything set to go, I right click and select 'run', then nothing. Program doesn't start. I have the resolutions set to match each other in game, have the path set to the right destination, and yet nothing.
in dxwnd is the bubble for the game white or green?
i noticed that i had to put the path and launch as the same exact string(with the exe, eg d:\soul reaver2\sr2.exe)
did you create your own profile for sr2, or did you import the one in dxwnd's eXport folder(i used this one)?
also, if sr2.exe is set to run as admin then dxwnd must be first started as admin.
can't say much else atm till i know more info on your side, gl.
Last edited by supaDupaKoopaTroopa; Dec 29, 2015 @ 3:11pm
Radasus Dec 29, 2015 @ 4:09pm 
Originally posted by JayleRayne&Pain:
in dxwnd is the bubble for the game white or green?
i noticed that i had to put the path and launch as the same exact string(with the exe, eg d:\soul reaver2\sr2.exe)
did you create your own profile for sr2, or did you import the one in dxwnd's eXport folder(i used this one)?
also, if sr2.exe is set to run as admin then dxwnd must be first started as admin.
can't say much else atm till i know more info on your side, gl.

Bubble is green. Used the default settings from the Legacy of Kain Soul Reaver 2.dxw profile. Running as admin seemed to at least get the game to launch. but I'm still having in-game issues. Only thing that changes is now I have a black border around the screen and it's smaller. Not even sure if it's in a window or if it's just a smaller playspace to be honest. Also, having the launch be the same as the path doesnt seem to make a difference.
Last edited by Radasus; Dec 29, 2015 @ 4:10pm
strange....
i know i have every gfx setting off in the nvidia control panel for the game, haven't changed em back to max yet since i was able to fix the shifting problem with dxwnd.
dunno whats up with the border and screen down sizing. under dxwnd, right click to modify the game and go to the video tab, check 'fix window frame style', 'lock win coordinates', 'lock win style', 'modal style'. this might get rid of the border problem.....i also have the in game resolution at the same size as my desktop (720p) for the above settings, dunno if i needed to or not.
other than that im at a loss.
scheffer91 Mar 31, 2018 @ 7:04am 
Hi there!

I dont know if its still relevant, but heres a fix
https://www.youtube.com/watch?v=3g8QI3-j3xs
< >
Showing 1-12 of 12 comments
Per page: 15 30 50