3 people found this review helpful
Not Recommended
0.0 hrs last two weeks / 210.7 hrs on record (138.4 hrs at review time)
Posted: May 23, 2015 @ 6:17am
Updated: Jun 22, 2017 @ 8:30am

OYUN HAKKINDA YAZDIKLARIM HALA GEÇERLİ FAKAT BU SAATTEN SONRA BU OYUNU ALMAYIN. Paradox, evet yaptığın oyunlar güzel, zevkli, derin ama ulan utanmaz herifler hem oyunda normalde de olması gereken şeyleri DLC diye ekleyin, üstüne zırt pırt DLC çıkarın, bir de bu DLC'ler ateş pahası olsun. Bütün bunlar yetmezmiş gibi hem oyuna hem DLC'lere zam yapın. Ulan az biraz satışlarınız arttı diye bu nedir? Arkadaş kesinlikle almayın oyunu, çünkü oyunu en azından düzgünce oynamak için Art of War ve Common Sense DLC'lerini de almanız lazım. Bu oyun için, bu firma için bu para verilmez. HİÇ UTANMAYIN YAPIŞTIRIN KORSANI.




Oyun gerçek zamanlı bir strateji oyunu arkadaşlar, yani Civilaziton gibi sıra tabanlı değil, daha doğrusu onu da bilmeyenler için Satranç ya da Tavla gibi sırayla oynanan bir oyun değil. Futbol gibi düşünün herkes aynı anda 90 dk içinde oynuyor - bu süre oyunda yaklaşık 400 yıla denk geliyor.

Ülke yönetmeyi seviyorsanız, tarihi seviyorsanız bu oyun kaçmaz.

Yeri geliyor basit ekonomik kararlar veriyorsunuz, yeri geliyor bölgenin özelliğini dikkate alıyorsunuz(dağ var mı? dere var mı? orman var mı?), yeri geliyor ordunun başındaki komutanın yetenekleri önemli oluyor, yeri geliyor savaş sistemindeki zar atma olayı etkili oluyor. Aslında bunların hepsi aynı anda etki ediyor savaşa. Donanma da çok önemli tabi.

Ticarette belli başlı ticaret noktalarını yönlendirme -örneğin İstanbul'daki ticaret merkezinden çıkan parayı tüccarlarınızı yönlendirerek sizin ülkenizin sınırları içinde olan merkeze ya da sizin payınızın çok olduğu merkeze yönlendirme ve donanmayla bu tüccarı koruma, oradaki payınızı artırma- gibi hareketler yapabiliyorsunuz.


Oyunda gerçekleşen bazı olaylar oluyor, rastgele ya da tarihe uygun biçimde olmasını siz seçiyorsunuz. Mesela bir sahil kentinde salgın oluyor, karantinaya da alabilirsiniz, yok aga serbest gezsinler de diyebilirsiniz. Tabii bunların bir sonucu da oluyor. Karantina'ya alınca üretimin düşmesi, almayınca salgının yayılıp başka ıvır zıvıra yol açması gibi.

Osmanlı'yla tamamen doğuya yayılabilirsiniz, Vatikan'la Avrupa'yı feth edebilirsiniz, Portekizle Kuzey/Güney Amerikaya yerleşebilirsiniz, Timur İmparatorluğu'yla Osmanlı'yı yıkabilirsiniz. Senaryolar bitmez.

Çok agresif oynayıp çok toprak alırsanız ülkeler size karşı bir ittifak oluşturup aklınızı da alabiliyor. Zaman zaman Game of Thrones gibi taktikler yaratıp, rakibinizin güçsüz olduğu zamanaları bekleyip ona göre müdahalede bulunmak, güçlü ittifaklar kurmak çok önemli.

Oyunda belli başlı görevler de var, mesela Osmanlı ile oynayınca İstanbul'un fethi, Connacht ile oynayınca İrlanda adasında siyasi birliği sağlamak ve İrlanda'yı kurmak gibi.

Oyunda bir de "Idea" denen fikirler ya da perk'ler var. Bunlar Ekonomik, Siyasi, Askeri, Ticari gibi sınıflar altında bulunuyor ve oyununuza fazlasıyla etki ediyor. Bunun daha detaylı hali için Paradox http://www.paradoxfan.com adresine bir uğrayın ilk oynarken çok işime yaramıştı.

Modlara gelirsek de M.S 58 yılından başlayabileceğiniz modlar bile var, yani Roma İmparatorluğunun en parlak dönemlerinden tutun, Kavimler Göçü'ne, Göktürk'lerin Asya'yı dize getirdiği zamanlardan, günümüz haritasına kadar genişleyen zaman yelpazesi var. Başka sorunuz varsa ekleyip sorabilirsiniz yoruldum anasını satayım.

Özet: Alın.
Was this review helpful? Yes No Funny Award