25 people found this review helpful
3 people found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 4.7 hrs on record
Posted: Jan 25, 2014 @ 2:02am
Updated: Jan 25, 2014 @ 2:16am

Unearthed: Trail of Ibn Battuta, antik eserler arayan iki kardeşi konu alan bir aksiyon ve macera oyunu. Kendimizi yaralanmış bir halde, kim olduğumuzu ve başımıza neler geldiğini bilmeden bir çatışmanın içerisinde yer alırken buluyoruz. Ardından üç hafta öncesine giderek, bu olaylar silsilesinin nasıl başladığını ve neler yaşandığını görerek yavaş yavaş hikayeyi anlamaya başlıyoruz. Faris ve Dania iki kardeştir; antik eserleri araştırma ve onları keşfetme konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Dania takımın beyni olarak karşımıza çıkarken, Faris ise takımdaki gücü temsil etmektedir. Antik bir mısır eserinin peşine düşen bu ikili, kendilerini birden amansız bir maceranın içerisinde bulur ve ünlü kaşif Ibn Battuta'nın keşfetmiş olduğu yolun izinden giderek Orta Doğu'daki serüvenimize de bu şekilde başlamış oluruz.

Unearthed aynı zamanda, Suudi bir firma tarafından yapılan ilk oyun olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla pek çok hatanın da oyun içerisinde bulunduğunu belirtmem gerekiyor. Öncelikle oyunun en güzel yanlarından birisi de, hiç kuşkusuz 21 farklı dil desteği sunması ve bunların içerisinde Türkçe'nin de yer alması. Buna karşılık, 'ğ' ve 'ş' gibi bazı Türkçe harfleri desteklemiyor olması ve altyazıların bazen çok hızlı geçivermesinin ise oldukça sıkıntı yarattığını söyleyebilirim. Senaryonun ciddi bir yapıya sahip olmasının yanı sıra karakterler arasında geçen esprili diyaloglar çoğu zaman yüzünüzün tebessüm etmesine yol açıyor. Bunun yanında karakaterlerin diyalog esnasında sarfettiği onlarca anlamsız el ve kol hareketinin ise can sıkıcı olduğunu söylemem gerekiyor.

Oynanış sistemi ise oldukça kolay, herhangi bir zorluk yaşatacak cinsten bir yapıya sahip olmadığını ifade edebilirim. Ayrıca oyunda bir de yakın dövüş sistemi var ve maalesef pek de isteneni veremeyecek türde. Özellikle yakın dövüş sonrası girilen animasyon ise akıllara zarar. Karakteriniz biriyle kapışıyor ve ardından bir moron gibi olduğu yerde durup bakakalıyor. Aynı şekilde yapay zeka da oldukça kötü. Mesela karşınızda kalabalık bir grup var ve bomba yollayarak işlerini bitirmeye çalışıyorsunuz. Bombayı gören elemanlar haykırıyor ancak ne hikmetse oldukları yerde durmaya devam ediyor.

Oyunu yüklemeye başladığınızda, 5.5 GB'lık boyutunu görünce şok oluyor ve oyun süresinin uzun olduğunu sanıyorsunuz. Ancak durum hiç de böyle olmuyor aksine oldukça kısa sürüyor ve nasıl bittiğini bile anlamıyorsunuz. Grafiklerin hiç de fena olmadığını söylemem gerekiyor ancak çok da iyi değiller. Mekan tasarımları güzel ancak bazı yerlerde kendini tekrar edecek türde. Oyun müziklerine değinecek olursak, onlar için de idare eder diyebiliriz. Uzun sözün kısası Unearthed: Trail of Ibn Battuta - Episode 1, oyun konusunda çok katı kuralları olan arkadaşlara asla hitap etmeyen ancak yapımcı firma tarafından yapılan ilk oyun bu arkadaş, elbette ki hatalar olacaktır diyen oyuncu arkadaşlara ise uygun bir indirim olduğunda önerebileceğim bir yapım. [5/10]
Was this review helpful? Yes No Funny Award
3 Comments
FakirSlayer Jan 25, 2014 @ 6:52am 
İnceleme için teşekkürler dostum, Türkçe çıkan her oyuna desteğinin olması çok önemli, bunu kişisel değil de kommün bir şekilde oturtabilsek o zaman sıkıntı kalmayacak.
vito_scaletta Jan 25, 2014 @ 4:17am 
Doğru söylüyorsun Eray, ancak maalesef 5$ fiyatındaki, küçük bir firmanın yarattığı bir oyundan bile çok şey bekler hale gelmişiz. Bunu sadece bizim millete has olarak söylemiyorum, steam'deki yabancı arkadaşların incelemelerine dikkat edince bile bunları görebilmek mümkün. Açıkçası ben oyundan yine de çok zevk aldım, her şeyi geçtim ama beni, bölümün bu kadar kısa olması gerçekten çok üzdü. Ayrıca diğer bölümlerin de ayrı ayrı satılacağı kanaatindeyim. Diğer oyunlarda olduğu gibi, beş bölüm olduğunu varsayarsak oyunun totalde fiyatı 25$ gibi bir şey olur diye tahmin ediyorum. Umduğum tek şey: diğer bölümlerde bir önceki bölümlerde yapılan hataların tekrarlanmaması olur.
ErayG Jan 25, 2014 @ 3:57am 
Yine güzel bir inceleme olmuş dostum :) Ben de almak için fırsat kolluyorum, merak ettiğim bir oyun. Tabii yapımcı firmanın ilk oyunu olmasının yanında, oyunun fiyatının da 5 dolar olduğunu göz önünde bulundurarak değerlendirmek lazım bence. 5 dolarlık bir oyundan günümüz oyunlarındaki standartı yakalamasını beklemek yanlış olur bence. Bir de 5.5 GB olması beni baya şaşırttı ama isminde Ep 1 geçtiğine göre bölümler halinde çıkacaktır. Büyük ihtimal onlarda daha küçük bir dosya indirmek gerekebilir. Bir korkum da şu; her bölüm 5 dolardan da satılabilir :(