12 people found this review helpful
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 54.6 hrs on record (48.1 hrs at review time)
Posted: Jan 18, 2015 @ 9:34pm

Podle mého názoru byl titul The Crew nejočekávanějším herním titulem letošního roku ( Nepočítám GTA V které vychází až v lednu 2015 ). Já sám jsem si hru koupil zhruba 4 měsíce dopředu za tedy nemalou částku ( 65 euro ) a počítal jsem každý den, každou vteřinu do půlnoci 2. prosince.

Hra samotná mě překvapila svými nároky na hardware kde 4 - 8 GB RAM a 512MB na grafickém čipu má dneska řekl bych skoro každý. Já osobně jsem nejdříve hru zkoušel na starém notebooku ( 8GB RAM, 1GB GPU , 4x2.1GHz ) který parametry až na procesor splňoval ( Hra totiž by ráda měla minimálně 2.6GHz ) a na střední detaily hra běžela naprosto plynule a hladce. Pouze v jediný okamžik měla problém s udržením stabilní hranice FPS a to bylo konkrétně v lomu poblíž Detroitu ( jsou tu funkční bagry a různé těžící stroje a když ty stroje těží tak je strašně moc particlů na jednom místě tak prostě procesor trošku zakašlal ) ale nebylo to nic strašného byl to pokles řádově asi o 15 FPS a to jen na pár vteřin než jsem se z tého lokace dostal pryč. Kompletní HW nároky sepíšu pod recenzi..

Mapa...
To je asi největší + celé hry. Mapa je jedním slovem užasná. Mapa je rozdělená do několika sektorů ( West Coast, Mountain States, Midwest, The South a East Coast ). První věc kterou jsem po odehrání povinné mise ( zhruba 45 minut hraní ) udělal byla tzv. Coast to Coast aneb od východního pobřeží k západnímu. Hra tuto vzdálenost vykalkuluje zhruba na 400 kilometrů ale co se týče času... Projetí této trasy mi zabralo rychlostí zhruba 190 km/h asi 2 hodiny a 30 minut.... Po světě mimo AI vozidel a ostatních hráčů potkáváte taky náhodné chodce a zvěř. Ale chodce ani zvěř nelze přejet pokaždé vám zázračně uskočí z cesty.

Herní mechanismus...
To je taková rozporuplná položka. Po každé lokaci jsou rozmístěny různé stunty ( Skoky, Slalom, Rozbíjení cedulí apod ), příběhové mise a po dosažení levelu 10 také frakční a soubojové mise. U většiny závodů platí pravidlo prvního. Žádné druhé místo se neuděluje až na pár výjimek. Obtížnost závodů se ze začátku pohybuje kolem "Lehká" a "Normální" ale občas mi přišlo že ty "Lehké" závody jsou těžší než ty "Normální". Největším problémem jsou frakční mise které Vám občas zaberou až dvě a půl hodiny času ( Závod se často táhne stovky kilometrů ). Běžné závody se počítají na 10 - 15 minut... Krásnou věcí je propojení singleplayeru a multiplayeru kde pokud Vám nějaká mise nejde tak si na ní prostě pozvěte lepšího kámoše nebo případně kohokoliv v okolí. Sám jsem už několikrát pomáhal slabším jedincům.

Penízky....
Ve hře je dvojí měna. Jakési dollary se symbolem přeškrtnutého B a TK ( týmové kredity) veškerý obsah ve hře ( auta, díly apod ) se dá pořídit buď za vetší obnos "Béček" nebo za menši obnos TK. Ovšem za závody dostáváte "Béčka" ale nevím teď přesně kdy ale v průběhu jedné mise dostanete 100k týmový kreditů za což se dá pár auto pořídit. Už dřív jsem věděl o tom že jsou k dispozici dvě měny a obsah ze dá koupit buď za jednu nebo za druhou. Ale až hraním jsem zjistil že i TK se dají sehnat závoděním.Dobrý krok byl i ten že po dosažení levelu 10 a připojením k jedné z 5 frakcí dostáváte každý den od frakce výplatu. Ze začátku to jsou sice řádově stovky "Béček" ale lepší než výfukem do oka....

Grafika...
Jak jsem říkal na střední detaily je to neskutečně užasný pohled na západ slunce v meteoritickém kráteru poblíž Las Vegas ( poblíž myslím asi 50km ). Mapa ja užasně zpracovaná modely budov AI taktéž. Jedinou výtku mám k tomu že v případě že máte pohled první osoby tzn. z kabiny tak nevidíte dění ve vnějších zpětných zrcátkách.... To mě trošku zamrzelo...

AI
Jak jsem již říkal co se týče AI lidí a zvířat tak tam sice jsou ale jedinou interakcí mezi nimi a Vámi je že vám uskočí z před auta apodobně. Jinačí zábava je však s AI policejních jednotek , které jsou děleny podle města a působiště. Ve měste po Vás půjdou klasické FCV ( Ford Crown Victoria ) v barvách konkrétního města. Na dálnici vás zase čekají klasičtí FCV HWPD a pokud se touláte v okolí horských států tak Vás svým nárazníkem poctí policisté v F-150tkách . Co se týče jejich inteligence tak bych řekl že jsou až moc reální. Spolupracují spolu , pokouší se Vás obklíčit připadně shodit do řeky nebo jakýmkoliv jiným způsobem odstavit. Má nejdelší honička trvala zhruba 390 kilometrů a kolikrát jsem to musel vzít kukuřičným polem případně lesem abych získal náskok.

Příběh
Příběh tvoří takové menší klišé... Nechci Vám tu prozrazovat celý děj ale v kostce jde o to že Vám někdo zabil bratra a vy toho člověka hledáte jako tajný agent naverbovaný z vězení . Mezi mise patří třeba dostat bratrovu přítelkyni se synem do bezpečí atp.

Shrnutí
Podle mého je to nejlepší závodní hra od doby NFS U2. Možná bych uvítal destrukční model jako například v Burnout Paradise. Ale jinak je to skvělá hra s zábavným příběhem krásnou mapou ... Celkově pokud bych měl hodnoti od 0 do 10 dal bych 10.
Was this review helpful? Yes No Funny Award