13 people found this review helpful
1 person found this review funny
Not Recommended
0.0 hrs last two weeks / 1.9 hrs on record (1.7 hrs at review time)
Posted: Jan 9, 2016 @ 1:55pm
Updated: Jan 9, 2016 @ 1:56pm

Early Access Review
Ahogy egy korábbi felhasználó már írta, az idő múlik, az Interstellar Marines viszont nem változik: azaz továbbra is adott pár szürke (és egyforma) űrkatona, akik szürke, letisztult (és egyforma) kiképzőpályákon szürke és egyforma kiképzőrobotokra, vagy épp egymásra lövöldöznek.

A játékon az ötletgazdák már 11 éve dolgoznak, bár a Unity motoros változat "csak" cirka 2009 óta készül, Steamen pedig 2013 óta kapható. De kis stáb ide, viharos múlt oda, a jelenleg 10 euróért kapható builden nem látszik a hét évnyi fejlesztési idő. Az IM eredeti koncepciójából (azaz a háromrészes, történetorientált, taktikai akció-RPG elemekkel tűzdelt co-op kampányból) még mindig semmi nem valósult meg: kaptunk helyette viszont az évek alatt csapatalapú kompetitív multit (amit a konkurencia jobban csinál), egy Hell Week néven futó 64 fős Hunger Games-módot (amit senki sem kért), illetve pár, kooperatív kiképzőpályát (amik ugyanolyan sivárak és szürkék, mint a kompetitív mapok, és a tavaly nyári start dacára még mindig vannak bennük durva bugok).

Tisztában vagyok vele, hogy a csapat nagyon kicsi ("teltház" mellett is max 6-7 ember dolgozott a játékon), de ez nem lehet kizárólagos magyarázat a koncepciótlan, céltalan fejlesztésre. Bár a játékhoz 24 frissítés jelent meg, az egy kaptafára épülő PvP- és PvE mapok, valamint a teljesen szükségtelen Hell Week mellett alig hoztak új tartalmat. A programban még mindig csak három fegyver van, azokból is az egyik placeholder modell. AI ellenfélből még mindig egyetlenegy fajta van, egy kiképződroid. A helyszínnel pedig szintén hasonló a helyzet: a játék még mindig teljes egészében egy föld alatti kiképzőbázison játszódik, nyoma sincs a már egy évtizede (!) belebegtetett változatos, űroperás helyszíneknek (űrállomásoknak, idegen világoknak, stb.). Minden más újítás vagy merően technikai jellegű (pl. konverzió az újabb Unity verziókra) vagy valami iszonyat triviális fejlesztés (pl. sprint, guggolás, vagy falling damage berakása) ami tapasztalt csapatoknál még teljes hírt sem érne, nem hogy jelentős mérföldkőnek beharangozott önálló frissítést.

Bár az ígéretek szerint a fenti katyvasz idővel egy "prológus" fejezetté állna össze, ilyen tempó mellett max. az évtized végére kapunk valamilyen összefüggő sztorival rendelkező szóló-coop tartalmat. Ez viszont sajnos már valószínűleg nem fog megtörténni, a csapat ugyanis a csőd szélén áll, mivel a Winter Sale-en a tavalyi bevételeknek csak 10%-a esett a kasszába, ami mondjuk a fenti problémák tükrében nem meglepő. És hogy mit tesz ennek tükrében a csapat? Nos, a vezető fejlesztő befektetőkre vadászik (ami a 2005-ös eredeti Unreal Engine 3-hajtotta projekt csődje után nem sok sikerrel kecsegtet), miközben a maradék pár ember lázasan készíti a 25-ik (és talán utolsó) frissítést. És hogy az mit fog tartalmazni? A vészhelyzetre való tekintettel egy CS:GO-ra hajazó fegyver- és karakterskin rendszert, hát mi mást! Zseniális ötlet.

És ez igazából remekül mutatja, hogy mi is a baj az IM-mel: nem csak az, hogy a Zero Point Software egy olyan játékot akar összehozni, ami a kis létszámuk mellett eleve nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) vállalkozás, hanem sokkal inkább az, hogy azt a ködös álmot is bármiféle kidolgozott, követhető roadmap nélkül próbálják elérni. Helyette úgy tűnik, mintha csak az aktuális trendeket meglovagolva hegesztenének tartalmat a játékhoz: a PvP multi a Counter-Strike, a Hell Week a Hunger Games és a DayZ, míg a következő tapaszra tervezett skines szisztéma a TF2/CS:GO karakter-fegyver skinrendszerének sikerét igyekszik meglovagolni, miközben a taktikai-RPG (és a szóló valamint co-op vonulat) továbbra is parlagon hever. Így maradnak az évek óta lefektett tervek csak tervek, és a folyamatos ígéretek csak ígéretek. Valahol nem meglepő, hogy a játékosok eddig bírták a várakozást, és noha nagyon sajnálom a csapatot, azért lássuk be: talán mindenki jobban jár, ha nem kergetjük tovább ezt a vágyálmot.
Was this review helpful? Yes No Funny Award