Steel_Cub Jan 25, 2013 @ 3:30am
Steam won't launch after update.
i launched steam and a 37mb steam update finished downloading so i started steam again after the update but it wouldn't even show up in the docking bay when i clicked the application.

i put steam in the dock but when i click it, it just thump's once and goes back in place on the dock. when an application start's on my computer it will thump or jump up multiple times before it show's a dot next to the application showing it is launched.


i rebooted my computer and shut it down but steam still does not start up


no error
no login screen
no steam update
nothing!, it just won't start


my other application's are working fine.



i'm running on mac os x 10.6.8 snow leopard


[EDIT] it's working now, just delete the steam app (not the folder) and re-download steam and it should start up an update, after that it will open the login screen and everything should start working.
Last edited by Steel_Cub; Jun 20, 2013 @ 12:57am
Showing 1-15 of 94 comments
< >
--CGA-- ErniePC12 Jan 25, 2013 @ 5:27am 
I have the same issue. I have this error message from the Console...

1/25/13 8:26:36.822 AM [0x0-0xb20b2].com.valvesoftware.steam: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: syntax error near unexpected token `&'


1/25/13 8:19:34.743 AM [0x0-0x96096].com.valvesoftware.steam: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: ` DONT_BREAK_ON_ASSERT=1 G_SLICE=always-malloc G_DEBUG=gc-friendly valgrind --error-limit=no --undef-value-errors=no --suppressions=$PLATFORM/steam.supp $STEAM_VALGRIND "$STEAMROOT/$PLATFORM/$STEAMEXE" "$@" | & tee steam_valgrind.txt'
Geophis Jan 25, 2013 @ 5:38am 
Same here. Looks like a serious bug in the last update.
Steel_Cub Jan 25, 2013 @ 5:53am 
Originally posted by ErniePC12:
I have the same issue. I have this error message from the Console...

1/25/13 8:26:36.822 AM [0x0-0xb20b2].com.valvesoftware.steam: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: syntax error near unexpected token `&'


1/25/13 8:19:34.743 AM [0x0-0x96096].com.valvesoftware.steam: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: ` DONT_BREAK_ON_ASSERT=1 G_SLICE=always-malloc G_DEBUG=gc-friendly valgrind --error-limit=no --undef-value-errors=no --suppressions=$PLATFORM/steam.supp $STEAM_VALGRIND "$STEAMROOT/$PLATFORM/$STEAMEXE" "$@" | & tee steam_valgrind.txt'


Originally posted by Geophis:
Same here. Looks like a serious bug in the last update.
http://steamcommunity.com/discussions/forum/1/864957912708090576/

this guy is telling me to follow these steps
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=3134-TIAL-4638
still asking for answers before i do any of this but if it works out for you then tell me.
Dr.Katz Jan 25, 2013 @ 5:59am 
I also had similar problem with the latest Steam beta update - console showed problems with ipcserver failing to start. Redownloaded a working Steam copy for now and not updating.
mL\\ Comics Jan 25, 2013 @ 6:01am 
Same problem.. FIX THIS VALVE, I NEED TO PLAY MY TF2! D; and whoever say you cant play tf2 good on a mac, f*** you. I get 120 plus fps 24 7
-=|JFH|=-ooglek Jan 25, 2013 @ 6:06am 
The problem is in a shell script. When you edit the shell script to fix it, this triggers the auto-update, which puts the ampersand back into the shell script, which causes this failure in /var/log/system.log (10.7.5) :

/var/log/system.log:Jan 25 09:04:55 max [0x0-0xf2bf2b].com.valvesoftware.steam[38028]: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: syntax error near unexpected token `&'
/var/log/system.log:Jan 25 09:04:55 max [0x0-0xf2bf2b].com.valvesoftware.steam[38028]: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: ` DONT_BREAK_ON_ASSERT=1 G_SLICE=always-malloc G_DEBUG=gc-friendly valgrind --error-limit=no --undef-value-errors=no --suppressions=$PLATFORM/steam.supp $STEAM_VALGRIND "$STEAMROOT/$PLATFORM/$STEAMEXE" "$@" |& tee steam_valgrind.txt'
/var/log/system.log:Jan 25 09:04:55 max com.apple.launchd.peruser.501[202] ([0x0-0xf2bf2b].com.valvesoftware.steam[38028]): Exited with code: 2
-=|JFH|=-ooglek Jan 25, 2013 @ 6:23am 
Downloading steam and re-installing seems to get it working again.
Steel_Cub Jan 25, 2013 @ 7:32am 
Originally posted by ErniePC12:
I have the same issue. I have this error message from the Console...

1/25/13 8:26:36.822 AM [0x0-0xb20b2].com.valvesoftware.steam: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: syntax error near unexpected token `&'


1/25/13 8:19:34.743 AM [0x0-0x96096].com.valvesoftware.steam: /Applications/Steam.app/Contents/MacOS/steam.sh: line 340: ` DONT_BREAK_ON_ASSERT=1 G_SLICE=always-malloc G_DEBUG=gc-friendly valgrind --error-limit=no --undef-value-errors=no --suppressions=$PLATFORM/steam.supp $STEAM_VALGRIND "$STEAMROOT/$PLATFORM/$STEAMEXE" "$@" | & tee steam_valgrind.txt'


Originally posted by Geophis:
Same here. Looks like a serious bug in the last update.


Originally posted by Dr.Katz:
I also had similar problem with the latest Steam beta update - console showed problems with ipcserver failing to start. Redownloaded a working Steam copy for now and not updating.


Originally posted by YumYumBathSalts:
Same problem.. FIX THIS VALVE, I NEED TO PLAY MY TF2! D; and whoever say you cant play tf2 good on a mac, f*** you. I get 120 plus fps 24 7


Originally posted by -=|JFH|=-ooglek:
Downloading steam and re-installing seems to get it working again.
i deleted the steam app (not folder) and re-downloaded it and i clicked the application and it responded, it started a 100mb update, after that it opened the login screen and now everything is working.....thank's -=|JFH|=-ooglek
Last edited by Steel_Cub; Jan 25, 2013 @ 7:34am
--CGA-- ErniePC12 Jan 25, 2013 @ 8:37am 
I've had this hapen before with an update. Replacing the Steam Beta App with the current stable version always works. I'm sure they will have an update to this shortly.
nikkelsey Jan 25, 2013 @ 8:51am 
how do you download the steam beta app?? or is there a way to manually update steam via a download from the website because the app update is not working for me
--CGA-- ErniePC12 Jan 25, 2013 @ 9:18am 
You have to opt-in to teh beta from your preferences screen...
nikkelsey Jan 25, 2013 @ 9:22am 
ah thats cool but my steam just gives me this:

25/01/2013 17:17:49 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] Failed to create Service pipe
25/01/2013 17:17:49 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] Failed to connect to Steam Service
25/01/2013 17:17:49 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] Failed to load Steam Service
25/01/2013 17:17:49 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] ServiceStart: failed to start
25/01/2013 17:17:55 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] CAPIJobRequestUserStats - Server response failed 2


Everytime i login so i dont think it would actually opt me in and i still have blank screens in store, community and news ?
nikkelsey Jan 25, 2013 @ 9:33am 
if i click install on a game i get this as well"

25/01/2013 17:31:56 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] InstallSubConvertApps.cpp (1332) : Assertion Failed: pApp->BCheckAllDepotsAsSteam3ContentAvailable()
25/01/2013 17:31:56 [0x0-0x25025].com.valvesoftware.steam[228] Assert( Assertion Failed: pApp->BCheckAllDepotsAsSteam3ContentAvailable() ):/Users/buildbot/buildslave_steam/steam_rel_client_osx/build/src/steamUI/InstallSubConvertApps.cpp:1332
mL\\ Comics Jan 25, 2013 @ 10:12am 
How do i delete steam without delting my hud, apps, etc? tell me please im confused and i need to play my games :(
mL\\ Comics Jan 25, 2013 @ 10:14am 
please let me know how to delete steam but not the folder
Showing 1-15 of 94 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Jan 25, 2013 @ 3:30am
Posts: 94