CatherineCat Jul 29, 2014 @ 7:02am
Insane FPS Drops with 780TI SLI and 750TI for PhysX (mostly fixed i hope)
Drivers are all uptodate, PhysX is set to the 750Ti, yet the framerates still drop down to 40 all the time.. this shouldn't happen at all on a system like i have... is the PhysX such a mess in this game? Edit: I deleted the WIllowEngine.ini, started the game, reconfigured and bam, FPS are above 60 now with some slight dips into the 50's with PhysX high in 2560x1440p.
Last edited by CatherineCat; Jul 31, 2014 @ 4:33am
Showing 1-15 of 91 comments
< >
Balto Jul 29, 2014 @ 7:17am 
Yeah, not your card fault! I was disappointed too, now play smooth without PhysX or not smooth with PhysX.
Jason Wanderer Jul 29, 2014 @ 7:31am 
Its just PhysX...
Take it off and don't even think twice about it.
I haven't had a chance to test it out though since I just switched to an AMD 290x, but its probably a game error, not a GPU error.
Can someone confirm?

~ Jason
CatherineCat Jul 29, 2014 @ 7:35am 
Originally posted by Jason Forrester:
Its just PhysX...
Take it off and don't even think twice about it.
I haven't had a chance to test it out though since I just switched to an AMD 290x, but its probably a game error, not a GPU error.
Can someone confirm?

~ Jason
It's simply unoptimized, the devs and Nvidia apparently don't give a ♥♥♥♥ and ignore the customers.
Panda Jul 29, 2014 @ 7:48am 
I have a 760Ti and GeForce Experience set everything, including PhysX, to max. I'm on 1080p with framerate capped at 60 and Vsync off. Works great on my end.
CatherineCat Jul 29, 2014 @ 7:51am 
Originally posted by Panda:
I have a 760Ti and GeForce Experience set everything, including PhysX, to max. I'm on 1080p with framerate capped at 60 and Vsync off. Works great on my end.
So you want to tell me you have constant 60FPS with everything maxed out & PhysX on High without any single drops? Proof or it didn't happen.
rhys_mckay Jul 29, 2014 @ 7:51am 
Originally posted by Panda:
I have a 760Ti and GeForce Experience set everything, including PhysX, to max. I'm on 1080p with framerate capped at 60 and Vsync off. Works great on my end.


You're one of the lucky few!

:-)
Relapse Jul 29, 2014 @ 8:06am 
Originally posted by Catnip:
Drivers are all uptodate, PhysX is set to the 750Ti, yet the framerates still drop down to 40 all the time.. this shouldn't happen at all on a system like i have... is the PhysX such a mess in this game?

We are on the same boat. I am experiencing huge FPS drops with high level Physx too. I've 780ti @ 1240/1900 + 2600K @ 5ghz.

Originally posted by Panda:
I have a 760Ti and GeForce Experience set everything, including PhysX, to max. I'm on 1080p with framerate capped at 60 and Vsync off. Works great on my end.

Video or it didn't happen.
Jason Wanderer Jul 29, 2014 @ 8:08am 
Originally posted by Catnip:
Originally posted by Jason Forrester:
Its just PhysX...
Take it off and don't even think twice about it.
I haven't had a chance to test it out though since I just switched to an AMD 290x, but its probably a game error, not a GPU error.
Can someone confirm?

~ Jason
It's simply unoptimized, the devs and Nvidia apparently don't give a ♥♥♥♥ and ignore the customers.

Honestly, I'd rather PhysX be CPU based, as it is in game engines (such as UE4) that way its both universal and optimized for all parties (AMD included).

~ Jason
CatherineCat Jul 29, 2014 @ 8:08am 
Originally posted by Relapse:
Originally posted by Catnip:
Drivers are all uptodate, PhysX is set to the 750Ti, yet the framerates still drop down to 40 all the time.. this shouldn't happen at all on a system like i have... is the PhysX such a mess in this game?

We are on the same boat. I am experiencing huge FPS drops with high level Physx too. I've 780ti @ 1240/1900 + 2600K @ 5ghz.

Originally posted by Panda:
I have a 760Ti and GeForce Experience set everything, including PhysX, to max. I'm on 1080p with framerate capped at 60 and Vsync off. Works great on my end.

Video or it didn't happen.
You know what annoys me the most? i have ♥♥♥♥♥♥♥ two 780Ti's, with an extra 750Ti for PhysX.. yet the frames still drop below 60.. this game is a freaking mess x.x
looniam Jul 29, 2014 @ 10:11am 
when there is a lot of physx effects going on, fighting with lots of boom booms, there will always be a substancial drop in frame rates even with a titan SLI set up with another titan as physx. (there is an old thread on overclocker.net if you care to see)

check what physx you have installed and try another version. in the last 1.5 years out of 4 different, one (forgot which) was horrible so, its a bit of roullette.

BL2 isn't the only game that is affected, try running metro 2033 or last light benches, have physx set to high and watch the same thing happen.

sorry methinks people expect too much (or too little in terms of frame rate drops). had a 570 with 550ti as physx and if i stood there taking a lot of fire, esp from explosive weapons, i would be watching a slideshow. haven't seen below 30 fps since upgrading to a 780 and same physx card. not great but still playable until i get undercover in game play as sal, only character i've played.

edit:typos
Last edited by looniam; Jul 29, 2014 @ 10:13am
Balto Jul 29, 2014 @ 11:32am 
I set everything on low, fps 200 +, only PhysX high. In heavy-fight map, enemy with too much corrosive + slag: fps drop to 20-40 with 4 player spam + Maya Action skill... GG PhysX.
Last edited by Balto; Jul 29, 2014 @ 11:32am
yeeyoh Jul 29, 2014 @ 11:49am 
Just a thought, wouldn't your dual 780ti in Sli be able to handle any Phyx better than the single 750ti... I say that including whatever graphic duties the 780Ti have to preform... The game uses direct x9 (I believe) and isn't really that taxing...
I've been playing it with a Phenom 955 and a GTX460 1Gb with PhyX on medium and had no noticable problems.
CatherineCat Jul 29, 2014 @ 11:52am 
Originally posted by yeeyoh:
Just a thought, wouldn't your dual 780ti in Sli be able to handle any Phyx better than the single 750ti... I say that including whatever graphic duties the 780Ti have to preform... The game uses direct x9 (I believe) and isn't really that taxing...
I've been playing it with a Phenom 955 and a GTX460 1Gb with PhyX on medium and had no noticable problems.
Nope, apparently the 780Ti has tremediously bad PhysX performance.. because i've tried to dedicate one 780Ti for PhysX and i got massive framedrops.. worse than before.
Efadegf Jul 29, 2014 @ 3:39pm 
It's funny how the official Physx benchmarks (for a 680 specifically, which I happen to have myself) show that bl2 should run a perfect 60. I'd have to assume they only benchmarked the opening area of the game.

It's such a shame because after you've seen the game with physx, with it off just looks so barren. Even the blood, which looks odd at first but to me matches the comic book aesthetic really goes amiss.

And I wish the people who say they run the game with physx "perfectly" would upload a 60fps video, because the fact it apparently works fine for some people but not for others, often with the exact same or worse hardware just boggles the mind.
imLuCaSsS Jul 29, 2014 @ 4:32pm 
same thing here...
I have a GTX 770 overclocked that should run smoothly borderlands as it do in all other games that i have... sad this function really doesn't work.

turn off or low pshyx so u can play. =((

Any plan to devs of borderlands or nvidia fix it? ( whoever created the problem )

Originally posted by Crasheebot:
And I wish the people who say they run the game with physx "perfectly" would upload a 60fps video, because the fact it apparently works fine for some people but not for others, often with the exact same or worse hardware just boggles the mind.
they won't... they are lying. :)
Last edited by imLuCaSsS; Jul 29, 2014 @ 4:35pm
Showing 1-15 of 91 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Jul 29, 2014 @ 7:02am
Posts: 91