Substance Painter > General Beta > Topic Details
mixnix Jul 5 @ 10:03am
Some Particle Brushes have no gravity influence
Hi,
some of the particle brushes flow in wrong direction.
I tested with and without normalmap, "heavy leaking, splat, leaks, liquid stream" the flow is x direction. It looks there is no gravity.

And the "Bug Report" can not send my report anymore.
Showing 1-11 of 11 comments
< >
wesm  [developer] Jul 6 @ 8:55pm 
This issue will happen if you don't have a normal map applied to the mesh and the normal map factor is greater than 0 for the particle brush. However, you mention that you have tried with s normal map. To confirm, you have tried with a mesh that has a normal map applied?
mixnix Jul 7 @ 5:50am 
Yes. I have made a new scene with an object plus the normal map.
In the earlier version of Sp the normal map was not necessary, and it was funktional with the same mesh and normal map!
wesm  [developer] Jul 10 @ 6:32am 
Originally posted by mixnix:
Yes. I have made a new scene with an object plus the normal map.
In the earlier version of Sp the normal map was not necessary, and it was funktional with the same mesh and normal map!

Can you send me the mesh and normal map? I will take a look as to what the issue could be.
wes.mcdermott@allegorithmic.com

Cheers,

Wes
~F☺celessMind~ Jul 11 @ 6:23pm 
just a guess , but try to invert the red channel of your normal map ? not sure at all, and i can't to say without a look on the mesh and the normal map as Wes, but why not after all.
Last edited by ~F☺celessMind~; Jul 11 @ 6:23pm
wesm  [developer] Jul 12 @ 7:30am 
Originally posted by RedEyesfuzz:
just a guess , but try to invert the red channel of your normal map ? not sure at all, and i can't to say without a look on the mesh and the normal map as Wes, but why not after all.

This is a good suggestion. I wonder if the normal orientation could be causing the issue.

@mixnix How did you bake the normal map?
mixnix Jul 25 @ 6:44am 
Hi, have a look on this http://gyazo.com/beb2c2dbc63f4232fcb7e05f72a9ef45
It is a simple cube without a normal map and i use the "liquid stream"
The cube was made in blender exported as collada. I can send the cube to you, if you need.
Thank You
mixnix Jul 25 @ 7:33am 
And with "heavy leaking" painted over three faces: http://gyazo.com/3ec755f8e7248bc6d0821bd50168aaba
mixnix Jul 25 @ 8:35am 
...here the problem with my low poly mesh,
the normal map was generated within xNormal

http://gyazo.com/617bccf0564a9a1f2279cd854643fab4
By the way, the flow looks like the direction of the UV-Map rotation.
wesm  [developer] Aug 1 @ 7:27am 
HI mixnix,

It would be good to have the mesh if possible to test. It looks like a tangent issue. Do the meshes you showed in the clips have a normal map applied to them? Can you post the mesh and the normal map?

Cheers,

Wes
mixnix Aug 28 @ 7:21am 
Am i alone with that Problem? Should i reinstall Substance Painter?
1. I can not send a Bugreport over the Program.
2. Collada files, exported with Blender do have broken UV-Maps in side my copy of Substance Painter (not in other Engines I use). I will send You one mesh as OBJ and Collada later.

Originally posted by wesm:
HI mixnix,

It would be good to have the mesh if possible to test. It looks like a tangent issue. Do the meshes you showed in the clips have a normal map applied to them? Can you post the mesh and the normal map?

Cheers,

Wes

The Cube dont have a Normalmap. Only the Dress. I*ve send it to you.
Greetings
wesm  [developer] Sep 3 @ 5:39am 
Originally posted by mixnix:
Am i alone with that Problem? Should i reinstall Substance Painter?
1. I can not send a Bugreport over the Program.
2. Collada files, exported with Blender do have broken UV-Maps in side my copy of Substance Painter (not in other Engines I use). I will send You one mesh as OBJ and Collada later.

Originally posted by wesm:
HI mixnix,

It would be good to have the mesh if possible to test. It looks like a tangent issue. Do the meshes you showed in the clips have a normal map applied to them? Can you post the mesh and the normal map?

Cheers,

Wes

The Cube dont have a Normalmap. Only the Dress. I*ve send it to you.
Greetings

Hello,

I think this has to do with mesh normals. The object you sent is a gear. I can confirm the .dae file is missing UVs when opening into Painter. Can you send the dress object with the normal map?

Cheers,

Wes
Showing 1-11 of 11 comments
< >
Per page: 15 30 50