Cloudbuilt

Cloudbuilt

View Stats:
Cloudbuilt > General Discussions > Topic Details
Gafgar  [developer] Jul 18, 2014 @ 4:34pm
New animation system beta
So, there have been several players that have had severe problems with render animated meshes, which resulted in models like they player character ending up like a mess of random polygons. We identified it as a problem with the uniform buffers on the vertex shaders on some Intel cards and have so far only seen the problem appear on those cards.

We have now implemented a new animation system that we hope will solve this issue by not using uniform buffers for animation data. But as it’s quite a large change, we didn’t want to push that code in a patch before testing it more to ensure that no new bugs gets introduced. That is why we have added a beta branch that anyone can opt in on to help out testing this new animation system.

We are especially interested to know if this change solves the issue on the Intel GPUs, but we are also just generally interested to know that the code works for everyone without any new problems, so we are happy for all feedback we can get from any player that got the chance to test it out.

To opt in to this beta branch you need to do the following:

Open you steam library and right click on Cloudbuilt. From that dropdown many you chose properties, and head over to the tab named BETAS. There you will see a drop down menu where you can choose between different betas. From that menu select the patch_testing beta. After that, to ensure that the game updates your local content to that beta, head over to the tab named LOCAL FILES, and press the button “VERIFY INTEGRITY OF GAME CACHE…”. After this the game should be ready to play.

To opt out of the beta, do the same steps again, but chose NONE from the beta drop down menu.

Thanks for taking time to read this, and I’m sorry it has taken us this long to finish this new animation system.
Last edited by Gafgar; Jul 18, 2014 @ 4:35pm
< >
Showing 1-15 of 28 comments
Gafgar  [developer] Jul 18, 2014 @ 5:18pm 
Oh, I'm sorry to inform you that we sadly seem to have missed an important file in a last minute update before we went home for the night : (

You will not be able to try this beta right now. I will make sure to fix this the first thing I do tomorrow morning.

A very tragic miss :/
Last edited by Gafgar; Jul 18, 2014 @ 5:19pm
CircaSilence Jul 18, 2014 @ 5:25pm 
Ah, okay. Was just about to post about the scattered polygons. Thanks for the heads up though.
Xandra Jul 19, 2014 @ 6:41pm 
I finally got the game to run past start and found the scattered blue fragment character XD but I'm glad I'm not the only one. Look forward to the beta patch and wishing you luck in it! Can't wait to play
Gafgar  [developer] Jul 19, 2014 @ 9:12pm 
I sadly got hold up all day and didn't get Internet access until just now so I couldn't even update you on the status of the fix I mentioned I would do today (already the next day here now though). As I sadly got hold up, Skwe will upload the file to the beta branch today when he gets to the office. Should not be too many hours away, maybe a maximum of 7, maaybe 8 hours away I would think.

Too bad with all these small delays >_< we're so close... I just want to get it tested as soon as possible.
Gafgar  [developer] Jul 20, 2014 @ 9:04am 
Okay, so the fix should now be live and ready for testing.

Please let me know the results if anyone got time to test it out.
radium.isotope Jul 20, 2014 @ 11:22am 
A definate improvement. The transluscent blue model at the start of the game is still fragmented, but the normal model now renders properly. The jetpack flames still have some render issues.
Gafgar  [developer] Jul 20, 2014 @ 6:05pm 
Originally posted by radium.isotope:
A definate improvement. The transluscent blue model at the start of the game is still fragmented, but the normal model now renders properly. The jetpack flames still have some render issues.
Hmh.. Ok, can you confirm the build number, and show me a screen shot? Would be really helpful.. or a video would be even more useful

Sorry for short message. Writing on a phone.
Wobs23 Jul 20, 2014 @ 11:22pm 
I've been trying out the beta as well. Since I didn't have the original issue with the scattered blue polygons or the miss-rendered Demi I can't say if those are fixed. However, I can report that after about 45 minutes of play I ran into no problems and if anything the game seemed smoother. Indeed, I managed to improve my time on My Source by a full 3 seconds thanks to the higher framerate. I don't think I'm imagining things... Possible though.
Guilt Clause Jul 21, 2014 @ 12:18am 
I can play Cloudbuilt now! And so far I love it! It has already been mentioned here, but the translucent blue figure is still fractured and all of my jets that I assume should be fire are instead black cylinder figures. Also, any dust I create by jumping seems to be black. If it's not supposed to be black, then there you go. I look forward to more improvements, guys! Thanks for the diligent support!

(Another thing I want to mention is the text problems while playing at low resolutions. In order to get an even 60fps on medium texture detail on my craptop, I have to turn the resolution down to something near 800x600, and at that point the text starts to bleed out of the boxes almost comically. At lower resolutions like 320x240 the game becomes unplayable because of this.)
Chronopie Jul 21, 2014 @ 2:15am 
Just started up the game for the first time - Blue polygon mess of a character. And there's a fix already.

Nope.jpg, still the blue polygon model. And after verifying cache too.
Last edited by Chronopie; Jul 21, 2014 @ 2:40am
Gafgar  [developer] Jul 21, 2014 @ 2:56am 
Okay, thanks for testing it out!

Do any of you who get the polygon mess get any error messages? And if any of you could show a screen that would be helpful. If I could see the polygons in motion in a video it would be even more useful, as I could then start to try to find patterns and figure out what might be wrong.

(Wish I had a GPU that could reproduce the problem so I could debug faster... I will try to look for that, but right now the only way to test and work on this is through your help)
Xandra Jul 22, 2014 @ 10:52am 
I did a recording of the blue fragments, no error message. http://www.livestream.com/testingexample/video?clipId=pla_763fec39-ec45-4466-bede-1bf699cde11a You can watch it here XD first time attempting to actually play so I apologize for the many deaths. Running Livestream and the game at the same time lagged it opening, so skip to 1min 24 seconds in to get to gameplay.
Gafgar  [developer] Jul 22, 2014 @ 4:30pm 
Thanks for showing the video... it really helped me to get a better insight in the error, and it looks really strange... a least it don't look like a data error, as the deformations is happening regularly and doing it in a rhythm logical for the animation that should be playing, but all twisted. It rather looks like it's miss interpreting the data, or some kind of math error, but that would be really strange as it only happens on these GPUs. hmh... well have to research this one I get back to the office, and might have to try and contact Intel about it, as it an error only present on a few of their GPUs, but it's a consistent error.
Xandra Jul 22, 2014 @ 10:11pm 
No problem, if you need more footage I'll do my best to help. I'm just happy the games working for me now and aside from that blue form glitch it looks and plays great.
Gafgar  [developer] Jul 31, 2014 @ 11:50am 
So I finally figured out what the problem was with the beta, why the intro stage character was bugged but not the other animated meshes... it was just a pretty stupid miss, and will be addressed in the next patch we expect to be up and ready early next week.
< >
Showing 1-15 of 28 comments
Per page: 15 30 50

Cloudbuilt > General Discussions > Topic Details