The Forest

The Forest

View Stats:
The Forest > Bug Reports > Topic Details
PinkPawn Sep 10, 2014 @ 7:31am
Black/Colour Screen Bug (detailed)
.-:= BLACK/COLOUR SCREEN BUG =:-. Updated - September 20th

Please leave detailed information in this thread about:
a) What action you were doing to cause the bug
b) What you did to fix/minimise the effect of it
c) If you can reproduce it consistently
d) Somewhat detailed specs of your computer (OS versions, driver versions etc)
e) Any debugging info/error logs you have collected (if you know how)
# Please note, driver versions are usually more important than your actual hardware


KNOWN CAUSES OF BLACK SCREEN BUG
- Ground rendering causes black screen
- Entering/exiting cave causes black screen
- Game is super dark + foggy upon load
- Crafting mat background is black, rest of world is ok
- Opening/closing crafting mat
- Chopping tree ?


POSSIBLE KNOWN WORK-AROUNDS
- Toggle full screen mode
- Toggle VSync
- Restart game
- Alt-tabbing to windows and back to game

--------------------------------------------------

System Specs:
CPU: Intel Core 2 Quad CPU Q8400 @ 2.66GHz x 4
RAM: 4GB Kingston HyperX
GPU: Nvidia GF104 (GTX 460), running at full clock speed
Driver: 340.32-1
OS: ARCH-x86-64
Kernel: 3.16.1-1-ARCH

The game graphics worked fine for me up till 0.06 patch. Now upon loading I get the start of the intro movie, but as soon as part of the plane breaks, the screen goes black (unless I look down at my characters lap) and all that is visible is the HUD. I can hear the game is continuing and after a few seconds I get the full HUD saying 'you are hungry find food' etc etc.
I have found by moving around and getting my FOV in a certain position (looking at the floor or roof of the plane) I am able to alter the resolution, or toggle Vsync and I am presented with the proper in game view. This enables me to use the crafting mat, check out the building options etc etc.
NB - The crafting mat shows up fine, but the background is just plain black, not detailed like I have seen in pictures or other computers.

After exiting the plane I can make the world stay visible by looking directly (close enough) upwards towards the sky. The trunks and tops of trees are visible as I move through the game world. Black screen bug seems to happen when my FOV shows rock/ground?? at the moment. Hard to pin point any further as when the graphics bug out, all that is visible is the HUD.
I have open the game numerous times and err-log what happens. The below errors happen directly after you load the game from the menu (I have skipped the bits out before the errors because one time I just loaded the game to the menu then quit, and the information was the same).


The referenced script on this Behaviour is missing!
(Filename: Line: 1783)

The referenced script on this Behaviour is missing!
(Filename: Line: 1783)

etc etc
...

These errors then give rise to GLSL shader errors (100s of them):

fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log Info log received from GLSL shader #173:
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log Fragment info
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log -------------
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log 0(17) : warning C7050: "R3.xyz" might be used before being initialized
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log Info log received from GLSL shader #177:
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log Fragment info
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log -------------
fixme:d3d_shader:print_glsl_info_log 0(18) : warning C7050: "R3.xyz" might be used before being initialized

etcetc
...

If I then move my character to a safe position, do the Vsync trick then move to an unsafe position the errors repeat themselves, pretty much the same way. Always referencing Line 1783..

--------------------------------------------------

UPDATE - 14th September

It was suggested while in another thread that the black screen bug was cause by a certain version of nvidia drivers +..
I tried rolling back to supposedly unaffected version but to no avail. While testing I was able to look up at the sky/tree tops and walk around in the game. Eventually I fell off a cliff and woke up inside a cave; from here the game ran normally as it had for me before the 0.06 patch.
Upon getting really close to a cave exit, probably a point where the lighting starts reflecting off objects, I got a black screen bug again and had to move backwards into the cave to continue playing.

This made me think of recently when I helped my friend build a custom PC, i5-4690K with a GTX 780, win8. When he plays the game in the current build, moving from inside the cave to outside causes extreme lag and game stuttering for a second or two. The shadows/light seem to have a definite edge to them instead of a smooth transition as you move from light to dark.
Last edited by PinkPawn; Sep 30, 2014 @ 8:23pm
< >
Showing 1-15 of 94 comments
Thanks, will relay this to the team.
faswerger Sep 15, 2014 @ 1:26pm 
A lot more detailed than me haha my problem isn't consistent though. No matter where I look, or what I do, it will happen. The only thing I can do is switch vsync on and off to play for a few seconds. I will say that I was very unsure about the drivers, I was just throwing it out as a possibilty due to other games with similar issues.
Katou Sep 17, 2014 @ 12:10am 
Had it happen when entering a cave then went into inventory and my screen blacked out and wouldn't go back to normal,[ 6g of ram amd a10 quad core processor 2.30ghz and amd radeon 7660g video card ]
I got black screen when I was done choppin' down a tree and when I was putting logs in the log holder. First time it happened with both of them.

System Specs:
CPU: Intel Core i5-3570K @ 3.4GHz
RAM: 16GB Crucial BallistiX Sport 2x8GB
GPU: AMD Sapphire Radeon HD 7850 1GB
OS: Windows 7

All driver are updated.

EDIT!!!

It was fixed by "tabbing down" the game and then "tabbing up" again.
Last edited by FuraFemDagarEtteSovit ✪; Sep 17, 2014 @ 7:50am
Killerbee Sep 17, 2014 @ 12:44pm 
AMD RADEON R9 270X 4G also by chop the trees my screen is turning black.. *alt-tab* screen is back pressing sometime "E" for picking somethings up black screen... etc. v sync on of screen is turning on black :-(

OS: Windows 8 (64 bit)
RAM: 8GB
CPU AMD A8-5600K 3.6GHz
GPU AMD Radeon R9 270X 4G
Last edited by Killerbee; Sep 17, 2014 @ 12:54pm
CMOVS Sep 18, 2014 @ 5:37pm 
AMD Radeon HD 8750M
Windows 8 64bit
Intel i7 4500U
3.3 GHz
8 GB RAM
I can play, but the environment is black, i see only a few meters when i turn the lighter on.
Black environment bug since 0.04 (even on 0.05 0.06 0.06B and 0.07)
Angie Sep 20, 2014 @ 12:26am 
my screen goes black after about 3 minutes of playing the game, i can still do everything, like i can open my inventory and walk and stuff like that but i just cant see anything at all except my mouse. yeah so i cant play the game anymore until its fixed :(
Kawaiian Pizza Sep 20, 2014 @ 7:47pm 
After playing the game for a while my screen went completely black other than the HUD.

I was in the process of building a treehouse and I heard thunder off in the distance. After a few more seconds the screen flickered and went black. I could still see the hammer for my treehouse and I could see the G to drop.

CPU: quad core i5 3.3GHz
RAM: 12gb
AMD radeon
3 Monitors

I was playing full-screen and after it went black I alt-tabbed. The window minimized and then I reselected it. The screen flashed a little and I could see again for about 7 seconds before it went black once more.
Sever Sep 23, 2014 @ 8:31pm 
I too have just encountered this bug with the most recent update--never had a problem before. The game continues in the background--sound and all--and the UI shows, but the screen is black. This happened once after the crash and I walked around the plain for a bit, and then a second time when I was captured by the mutants and taken to their cave.

As in reference to Nvidia drivers/cards causing it, I do not use Nvidia.

CPU: Intel Core i5-3470 3.20Ghz
RAM: 8gb
GPU: Radeon R9 290X Gaming MSI version
OS: Windows 7, 64 bit.
1 screen.
Last edited by Sever; Sep 23, 2014 @ 8:34pm
Wonder Woman Sep 25, 2014 @ 8:34pm 
Started after the latest update.Does it on both veganmode and regular and it's not a crash. All sounds work you can also move around chop trees and so on, goes black at random times. Sometimes it doesn't happen at all. I can not replicate it. Happens without warning...no lag or anything like that. I'm not a new player,so I know I'm compatible over 200 hrs in. I can only suggest frequent saves until this gets fixed in the next update or mini fix..im hoping anyway,lol. It's not an awful thing it could be worse. I don't like to come here..
SOLDIER 76/MERCY Sep 27, 2014 @ 8:01am 
wonder woman, I get the same thing, when i first downloaded it, it played fine, now i get a black screen within the first few minutes of gameplay. please fix!
Wonder Woman Oct 4, 2014 @ 9:19am 
Originally posted by traviswhite123:
wonder woman, I get the same thing, when i first downloaded it, it played fine, now i get a black screen within the first few minutes of gameplay. please fix!

Hey Travis- I figured out how to get our screen back finally! What works for me is going back and forth from esc to continue over and over..maybe takes 10 times or so to get the picture back. Now, I have had this not work a few times, so I press esc to menu screen again,go full screen and then go off full screen a few times then press continue again and that will also fix it. Please try these,one or the other will work for me....thank goodness. :) Let me know if one works for you. Just pretty much play around with the menu is what I did before I exit the game.
PinkPawn Oct 5, 2014 @ 1:22am 
Originally posted by Wonder Woman:
Originally posted by traviswhite123:
wonder woman, I get the same thing, when i first downloaded it, it played fine, now i get a black screen within the first few minutes of gameplay. please fix!

Hey Travis- I figured out how to get our screen back finally! What works for me is going back and forth from esc to continue over and over..maybe takes 10 times or so to get the picture back. Now, I have had this not work a few times, so I press esc to menu screen again,go full screen and then go off full screen a few times then press continue again and that will also fix it. Please try these,one or the other will work for me....thank goodness. :) Let me know if one works for you. Just pretty much play around with the menu is what I did before I exit the game.

Did you try the vsync trick I put in the first post?
Wonder Woman Oct 6, 2014 @ 3:11pm 
Originally posted by PinkPawn:
Originally posted by Wonder Woman:


Did you try the vsync trick I put in the first post?

I owe you an apology PinkPawn. I don't know if I was really tired when I read your original post or maybe I just got busy with my twin boys...it's hard to tell really. Very sorry, I didn't see where you had typed the fix options on there at all. I see it now. Very sorry for that. I thought I actually figured something out for once all by myself lol..I actually have been using the go full screen/off full screen to fix mine,and it doesn't do it again until the next time I play. No I haven't tried vsync. I don't even know if you were talking to me or the other guy in the post either but I still owed you an apology,wasn't ignoring your words. Until the next update hopefully it will be fixed. Thank you.
< >
Showing 1-15 of 94 comments
Per page: 15 30 50

The Forest > Bug Reports > Topic Details
Date Posted: Sep 10, 2014 @ 7:31am
Posts: 94