Realms of Arkania: Blade of Destiny
BobbyBick Oct 31, 2013 @ 7:07pm
Game crashes when trying to start new game
Just installed the game through steam, fully patched to 1.30. Every time I hit New Game the game starts loading Thorwal, I hear an animal sound then game CTDs with no error box.

Have attempted 10+ times and get the same result every time even after changing graphics/windowed-windowless mode/resolution etc.

Is this a known problem with a workaround or something to be addressed in 1.31?
Showing 1-7 of 7 comments
< >
BobbyBick Oct 31, 2013 @ 8:16pm 
Update: No change with 1.31, still hear sheep and a pig then game crashes.
Karol13 Nov 1, 2013 @ 1:42am 
never had such problem.
But that is the moment when 3D drives are kicked on, so you may want to check your video card drivers first. Then check this or original devs forum for more info. Then report it as tech issue. As paying customer you have the right to get support and help, all you need to get the game running
Chris Firefox  [developer] Nov 1, 2013 @ 3:20am 
There are some known problems, and most of them with workarounds. Is there any kind of Error Message generated when the game CTDs? If so, does it say something about GC and Thread? If so, this is most probably caused by an AVAST or ESET Anti-Virus Scanner, try running the game in Compatible Mode, this should fix the problem.

Is there no Error Message generated? If so, try the following: Go to Steam Library -> Right click on the Realms of Arkania entry -> Choose Properties -> click Browse local files. There should be a Folder named "schick_Data" there. Click it, then you should find the file "output_log.txt" (there is a *lot* of files in that folder, so maybe sort by Last Change Date to find it quickly).

Check the first few lines of this file, it should state something about "Initialize engine version: Unity 4.2.2f1", and then some Lines down "Vendor" and "VRAM". You should have *at least* 384Mb of VRAM displayed there, if there is something about "64Mb", you probably have a graphics card with variable VRAM (taken from Main RAM). Try increasing the VRAM in your graphics card driver (please consult your card drivers manual or the internet how to do that) to at least 384, better 512Mb of VRAM.

If neither of this helps, please write a support email to support (at) realmsofarkania (dot) com, and simply attach the output_log.txt file you opened earlier to this email, we will then deal with your problem individually and go on by email.
joebeaupre27 Nov 3, 2013 @ 5:12pm 
since the patch i cannot start a new game the game just froze
Chris Firefox  [developer] Nov 4, 2013 @ 12:27pm 
We'll have a new option to deactivate "activate loading improvement", which you can try to deactivate for that. Patch will be up shortly for you to try it out.
urartu Nov 4, 2013 @ 12:36pm 
A new patch? We are caught unprepared!
Chris Firefox  [developer] Nov 4, 2013 @ 12:43pm 
Just a crapload of bugfixes so you can have fun and not stumble over annoyances every other minute (I hope).
Showing 1-7 of 7 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Oct 31, 2013 @ 7:07pm
Posts: 7