Matthew Allen  [developer] Apr 9 @ 12:28pm
Startup Crash Workaround
For anyone experiencing a crash at startup, here's a potential workaround for you to try until we get a fix for this pushed out in our next update (version 2.0.5). A big thanks to community member Phoenix for helping us identify this workaround.



STEP 1: Backup Your Save Files
  • Go to the folder that your save files are located in. On Windows you can find this at ".../Program Files (x86)/Steam/SteamApps/Common/Godus/Windows/" or on Mac you can find this at ".../Users/(username)/Library/Application Support/godus/".
  • Copy/paste over any files in the folder that starts with "prf" to a safe location on your computer


STEP 2: Replace Your Existing Saves
  • Delete everything in the prf folder except the following files:
    • loaded
    • loaded_homeworld
    • loaded_profile
    • profile.bin
    • state.back
  • The above files should now be all that you currently have in your "prf" folder
  • Rename "state.back" to "state.bin"


STEP 3: Restart GODUS
  • Launch GODUS and it will hopefully work for you now
  • Keep in mind you can always go back to your backed up saves by putting them back into the "prf" folder


If the above steps still don't resolve your startup issue, then be sure to get in touch with us at Support@22Cans.com or Support.22Cans.com. Also be sure to include your verbose files and system information when you do. For more info on where to find the files you'll need to attach, just head over here.
Last edited by Matthew Allen; Apr 9 @ 12:36pm
Showing 1-15 of 27 comments
< >
Enigma_2k4 Apr 9 @ 11:09pm 
This works perfectly! Thank you for the fix!
Fletch Apr 10 @ 1:09am 
Alt Process:

Go to your Godus folder > Windows > gameconfig.txt

Change "HighQualityMode=(Number here)" back to HighQualityMode=1
heelmann86 Apr 10 @ 2:31am 
Works a treat... Thanks...
huguesqc Apr 10 @ 3:43am 
It works! Thanks !
***** Apr 10 @ 9:37am 
Does anyone else still have the s3e_simulator_debug crash on startup without being able to play the game at all? (ie, no prf folder, or state.bin file). There were others with this issue late last year, but now support is telling me I'm the only one. If you do have that still, please log a new ticket to get this escalated.
Feandil Apr 10 @ 10:04am 
Not working for me: I have no prf folder (cleaned the folder some time ago with a full reinstall) and can't start the game (ticket 4232)
clivewil Apr 10 @ 6:47pm 
it's not working for me either - the last dirty shutdown via task manager seems to have killed both my save game and the backups too

i had a much older backed up save folder which works if i substitute that, but in the game files that got corrupted i'd already unlocked all expansion shrines and built all three temples, and i'm not going to do all that again. i'm going to sit on the sidelines until the next major update
cyh2905 Apr 11 @ 8:01pm 
Well I've done this and it worked. However I can't see the sign of the underground boxes that contains cards. a big problem.
Darkeners Apr 12 @ 6:19am 
I do this several times and it worked, but now I have other issue I guess...

I destroyed building - game crashed. Now I can start game, building again is on begining of destruction proces, and when it end, game crash again. So i can start game for few seconds...
Veusty Apr 13 @ 8:33am 
Same for me, game crash at the end of building destruction process. So when i reload, it crash again after few seconds.
Yoshio Apr 19 @ 9:18pm 
thanks, it worked perfectly for me, and it even kept my saved progress!
popey Apr 22 @ 12:55am 
This worked a treat, thanks.
Kaoru Apr 22 @ 7:30am 
Originally posted by Darkeners:
I do this several times and it worked, but now I have other issue I guess...

I destroyed building - game crashed. Now I can start game, building again is on begining of destruction proces, and when it end, game crash again. So i can start game for few seconds...
That's how it is for me as well.
vikusik-peace Apr 23 @ 4:13am 
Originally posted by Kaoru:
Originally posted by Darkeners:
I do this several times and it worked, but now I have other issue I guess...

I destroyed building - game crashed. Now I can start game, building again is on begining of destruction proces, and when it end, game crash again. So i can start game for few seconds...
That's how it is for me as well.
it's my problem too !
vincentducourau Apr 23 @ 4:34am 
I installed Godus today, and the folder /application support/godus is empty... Do anyone have a solution ?
Showing 1-15 of 27 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Apr 9 @ 12:28pm
Posts: 27