Cogajon Oct 11, 2013 @ 1:02pm
How to get DOOM to work on Windows 8 without downloading any sourcecodes or mods
So, getting Doom to work on Windows 8 is not a long, nor difficult task. I'd like to point out that I did actually get my help from the internet, but I did have to improvise a bit.
First, go to OS (C:) > Program Files (x86) > Steam > steamapps > common > Ultimate Doom > base
Right-click DOOM and go to 'Properties' then set compatability mode to Windows 95.
Then, go to ultimate.conf and open it with Notepad.
Change 'fullscreen=true' to 'fullscreen=false' and 'waitonerror=true' to 'waitonerror=false'.
After that, go to ultimatem.conf and do the same thing.
Then, open dosbox.conf and scroll down to where it says 'waitonerror=true' and change it to 'waitonerror=false'
Make sure you save these changes and close the files.
Go to your Steam Library and go to The Ultimate DOOM and click 'Play'
If it still doesn't work, like it did for me, go to ultimate.conf and change 'fulldouble=true' to 'fulldouble=false'
Do the same thing for ultimatem.conf.
After this, it should all work.
Hope this helped you! :)

P.S. This will work in any game that uses DOS box such as Doom, Heretic, or Hexen
Showing 1-15 of 36 comments
< >
Zenyth Oct 13, 2013 @ 2:08pm 
Did you try changing the renderer (that would be the "output", I guess) instead? Maybe to opengl?
Cogajon Oct 15, 2013 @ 3:49pm 
Originally posted by Amvo:
Did you try changing the renderer (that would be the "output", I guess) instead? Maybe to opengl?
Well this works so I didn't have to...
The Gamer Show Oct 18, 2013 @ 5:40pm 
This works good now. Follow the steps all the way to the end. Windows 8.1 X64
pendulousphallus Oct 29, 2013 @ 11:50pm 
Awesome. Thanks. :)
shamus3k Oct 30, 2013 @ 1:51pm 
Great find, doom on my surface pro, loving it!
shamus3k Oct 30, 2013 @ 2:10pm 
works on ultimate doom, doom2 and final doom on my surface pro, cheers cogajon!
Cogajon Oct 30, 2013 @ 4:07pm 
Originally posted by shamus3k:
works on ultimate doom, doom2 and final doom on my surface pro, cheers cogajon!
Yeah, it works on any DOSbox game. I actually posted the same thing on a few different game hubs. I'm glad it worked for you, mate!
FeLex Dec 24, 2013 @ 9:45pm 
many thanks
hjf1 Apr 9 @ 9:04pm 
Cogajon last two instructions are required for Windows 8.1..

If it still doesn't work, like it did for me, go to ultimate.conf and change 'fulldouble=true' to 'fulldouble=false'
Do the same thing for ultimatem.conf.
After this, it should all work.
Hope this helped you! :)
Cogajon Apr 9 @ 9:28pm 
Originally posted by hjf1:
Cogajon last two instructions are required for Windows 8.1..

If it still doesn't work, like it did for me, go to ultimate.conf and change 'fulldouble=true' to 'fulldouble=false'
Do the same thing for ultimatem.conf.
After this, it should all work.
Hope this helped you! :)
They worked fine when I didn't do those and I have Windows 8.1
Lopsided Apr 12 @ 2:00pm 
These did the trick for me. Win 8.1 x64

Originally posted by hjf1:
Cogajon last two instructions are required for Windows 8.1..

If it still doesn't work, like it did for me, go to ultimate.conf and change 'fulldouble=true' to 'fulldouble=false'
Do the same thing for ultimatem.conf.
After this, it should all work.
Hope this helped you! :)
dooki51 Apr 21 @ 3:50pm 
It works, but the sound and music is messed up.
Can barely hear sound and there's just a weird glitch, help?
Cogajon Apr 21 @ 4:03pm 
Originally posted by dooki51:
It works, but the sound and music is messed up.
Can barely hear sound and there's just a weird glitch, help?
Maybe try finding something in the same config document that controls volume. set it to a higher number.
dooki51 Apr 21 @ 4:05pm 
Originally posted by Cogajon:
Originally posted by dooki51:
It works, but the sound and music is messed up.
Can barely hear sound and there's just a weird glitch, help?
Maybe try finding something in the same config document that controls volume. set it to a higher number.
I tried changing the volume, still is the same, some sounds play once in a sequence, some sounds don't work at all and most sounds are at a quiet volume. I'm running windows 8.1. This problem never happened on my windows 7 laptop.
Cogajon Apr 21 @ 4:06pm 
Originally posted by dooki51:
Originally posted by Cogajon:
Maybe try finding something in the same config document that controls volume. set it to a higher number.
I tried changing the volume, still is the same, some sounds play once in a sequence, some sounds don't work at all and most sounds are at a quiet volume. I'm running windows 8.1. This problem never happened on my windows 7 laptop.
I have no idea. This problem is foreign to me.
Have you tried uninstalling and reinstalling the game?
Showing 1-15 of 36 comments
< >
Per page: 15 30 50