Steam for Linux > Limited Beta > Detaliile subiectului
SUSEd 15 nov., 2012 @ 4:46am
Issue Report: No sound in Team Fortress 2
After lanching TF2 in console appears message
SDLAUDIO: SDL_InitSubSystem(SDL_INIT_AUDIO) failed: Audio target 'pulse' not available

When game loads it hasnt any sounds.

Tested on openSUSE 12.2 x86_64 (yes, I know that limited beta only for Ubuntu, but)
It working normal on Ubuntu 12.10 on same PC.
Editat ultima dată de SUSEd; 28 nov., 2012 @ 2:48am
Afişate 1-15 din 37 de comentarii
< >
Netist 15 nov., 2012 @ 6:20am 
Also have this problem on Arch x86_64. Probably because I don't have PulseAudio installed.

Supporting PulseAudio is one thing, but it's a little odd for a program to depend on PulseAudio.
SUSEd 15 nov., 2012 @ 7:23am 
in openSUSE PulseAudio is default sound server. Game detects it but does not provides.
Others question is how it works in Ubuntu? It also uses Pulse?
Editat ultima dată de SUSEd; 15 nov., 2012 @ 7:27am
SUSEd 15 nov., 2012 @ 7:34am 
When i launched game with disabled Pulse (used ALSA instead) log shows this
SDLAUDIO: SDL_OpenAudioDevice() failed: Could not setup connection to PulseAudio

This means that sound must work only with PulseAudio.
Editat ultima dată de SUSEd; 15 nov., 2012 @ 7:35am
Frank 15 nov., 2012 @ 1:09pm 
Thanks for the info, we'll look into it.
Editat ultima dată de Frank; 15 nov., 2012 @ 1:09pm
mikesart 15 nov., 2012 @ 1:38pm 
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!
Pad 15 nov., 2012 @ 2:47pm 
mikesart a scris:
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!
I just tried that and still no sound, now it shows this error:

SDLAUDIO: SDL_InitSubSystem(SDL_INIT_AUDIO) failed: Audio target 'alsa' not available

Running Arch x64, no Pulseaudio, only Alsa.
Plagman 15 nov., 2012 @ 4:19pm 
Do you have libasound.so.2 present somewhere libSDL can dlopen it?
Netist 15 nov., 2012 @ 5:31pm 
I have the same problem. Even with SDL_AUDIODRIVER=alsa, I get a target not available message.

$ pacman -Ql alsa-lib
--snip--
alsa-lib /usr/lib/libasound.so
alsa-lib /usr/lib/libasound.so.2
alsa-lib /usr/lib/libasound.so.2.0.0
--snip--

Or, perhaps more relevant:
$ pacman -Ql lib32-alsa-lib
--snip--
lib32-alsa-lib /usr/lib32/libasound.so
lib32-alsa-lib /usr/lib32/libasound.so.2
lib32-alsa-lib /usr/lib32/libasound.so.2.0.0
--snip--

Whether these directories would be accessible by SDL, I can't say, since I'm not familiar with SDL. Though, since the directories are pretty standard directories, I would assume they're available.
Editat ultima dată de Netist; 15 nov., 2012 @ 5:31pm
SUSEd 16 nov., 2012 @ 12:20am 
mikesart a scris:
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!

For ALSA it will not work because it uses pulseaudio, but when use
export SDL_AUDIODRIVER=pulseaudio

Sound works, off course on system with pulseaudio installed.
Thank you.
SUSEd 16 nov., 2012 @ 12:24am 
1. Open in gedit file /usr/bin/steam as root
2. add after #! line this
export SDL_AUDIODRIVER=pulseaudio
3. Save file and restart Steam.
mikesart 16 nov., 2012 @ 2:55pm 
So just to be clear, before you went in and modified usr/bin/steam, was SDL_AUDIODRIVER set to pulse? Ie, if you do something like "printenv | grep SDL" in a terminal, what are the results? Thanks!
SUSEd 17 nov., 2012 @ 7:24am 
mikesart a scris:
So just to be clear, before you went in and modified usr/bin/steam, was SDL_AUDIODRIVER set to pulse? Ie, if you do something like "printenv | grep SDL" in a terminal, what are the results? Thanks!

$printenv | grep SDL
$SDL_AUDIODRIVER=pulse

To get sound it must be 'pulseaudio'.
Editat ultima dată de SUSEd; 17 nov., 2012 @ 7:24am
mikesart 18 nov., 2012 @ 9:40pm 
But it's already set to pulse before we do anything. Guess I could add code that unsets SDL_AUDIODRIVER if the audio initialization fails so it will retry. I'll add a bug to our database and think this one over. Thanks for the help.
msv_Tomsk 24 nov., 2012 @ 4:49am 
Gentoo64 same problem. TF fails to launch
Update: installing pulseaudio solves that problem
Editat ultima dată de msv_Tomsk; 24 nov., 2012 @ 5:15am
powrtoch 24 nov., 2012 @ 7:24am 
mikesart a scris:
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!
This fix works fine on Arch32 with ALSA installed.
Afişate 1-15 din 37 de comentarii
< >
Per pagină: 15 30 50
Data publicării: 15 nov., 2012 @ 4:46am
Mesaje: 37