Steam for Linux > Limited Beta > Details van topic
SUSEd 15 nov 2012 om 4:46vm
Issue Report: No sound in Team Fortress 2
After lanching TF2 in console appears message
SDLAUDIO: SDL_InitSubSystem(SDL_INIT_AUDIO) failed: Audio target 'pulse' not available

When game loads it hasnt any sounds.

Tested on openSUSE 12.2 x86_64 (yes, I know that limited beta only for Ubuntu, but)
It working normal on Ubuntu 12.10 on same PC.
Laatst bewerkt door SUSEd; 28 nov 2012 om 2:48vm
1-15 van 37 reacties weergegeven
< >
Netist 15 nov 2012 om 6:20vm 
Also have this problem on Arch x86_64. Probably because I don't have PulseAudio installed.

Supporting PulseAudio is one thing, but it's a little odd for a program to depend on PulseAudio.
SUSEd 15 nov 2012 om 7:23vm 
in openSUSE PulseAudio is default sound server. Game detects it but does not provides.
Others question is how it works in Ubuntu? It also uses Pulse?
Laatst bewerkt door SUSEd; 15 nov 2012 om 7:27vm
SUSEd 15 nov 2012 om 7:34vm 
When i launched game with disabled Pulse (used ALSA instead) log shows this
SDLAUDIO: SDL_OpenAudioDevice() failed: Could not setup connection to PulseAudio

This means that sound must work only with PulseAudio.
Laatst bewerkt door SUSEd; 15 nov 2012 om 7:35vm
Frank 15 nov 2012 om 1:09nm 
Thanks for the info, we'll look into it.
Laatst bewerkt door Frank; 15 nov 2012 om 1:09nm
mikesart 15 nov 2012 om 1:38nm 
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!
Pad 15 nov 2012 om 2:47nm 
Origineel geplaatst door mikesart:
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!
I just tried that and still no sound, now it shows this error:

SDLAUDIO: SDL_InitSubSystem(SDL_INIT_AUDIO) failed: Audio target 'alsa' not available

Running Arch x64, no Pulseaudio, only Alsa.
Plagman 15 nov 2012 om 4:19nm 
Do you have libasound.so.2 present somewhere libSDL can dlopen it?
Netist 15 nov 2012 om 5:31nm 
I have the same problem. Even with SDL_AUDIODRIVER=alsa, I get a target not available message.

$ pacman -Ql alsa-lib
--snip--
alsa-lib /usr/lib/libasound.so
alsa-lib /usr/lib/libasound.so.2
alsa-lib /usr/lib/libasound.so.2.0.0
--snip--

Or, perhaps more relevant:
$ pacman -Ql lib32-alsa-lib
--snip--
lib32-alsa-lib /usr/lib32/libasound.so
lib32-alsa-lib /usr/lib32/libasound.so.2
lib32-alsa-lib /usr/lib32/libasound.so.2.0.0
--snip--

Whether these directories would be accessible by SDL, I can't say, since I'm not familiar with SDL. Though, since the directories are pretty standard directories, I would assume they're available.
Laatst bewerkt door Netist; 15 nov 2012 om 5:31nm
SUSEd 16 nov 2012 om 12:20vm 
Origineel geplaatst door mikesart:
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!

For ALSA it will not work because it uses pulseaudio, but when use
export SDL_AUDIODRIVER=pulseaudio

Sound works, off course on system with pulseaudio installed.
Thank you.
SUSEd 16 nov 2012 om 12:24vm 
1. Open in gedit file /usr/bin/steam as root
2. add after #! line this
export SDL_AUDIODRIVER=pulseaudio
3. Save file and restart Steam.
mikesart 16 nov 2012 om 2:55nm 
So just to be clear, before you went in and modified usr/bin/steam, was SDL_AUDIODRIVER set to pulse? Ie, if you do something like "printenv | grep SDL" in a terminal, what are the results? Thanks!
SUSEd 17 nov 2012 om 7:24vm 
Origineel geplaatst door mikesart:
So just to be clear, before you went in and modified usr/bin/steam, was SDL_AUDIODRIVER set to pulse? Ie, if you do something like "printenv | grep SDL" in a terminal, what are the results? Thanks!

$printenv | grep SDL
$SDL_AUDIODRIVER=pulse

To get sound it must be 'pulseaudio'.
Laatst bewerkt door SUSEd; 17 nov 2012 om 7:24vm
mikesart 18 nov 2012 om 9:40nm 
But it's already set to pulse before we do anything. Guess I could add code that unsets SDL_AUDIODRIVER if the audio initialization fails so it will retry. I'll add a bug to our database and think this one over. Thanks for the help.
msv_Tomsk 24 nov 2012 om 4:49vm 
Gentoo64 same problem. TF fails to launch
Update: installing pulseaudio solves that problem
Laatst bewerkt door msv_Tomsk; 24 nov 2012 om 5:15vm
powrtoch 24 nov 2012 om 7:24vm 
Origineel geplaatst door mikesart:
Can someone give this a try (set before starting Steam so TF2 will see it).

export SDL_AUDIODRIVER=alsa

And let me know if that works? Thanks!
This fix works fine on Arch32 with ALSA installed.
1-15 van 37 reacties weergegeven
< >
Per pagina: 15 30 50
Geplaatst op: 15 nov 2012 om 4:46vm
Aantal berichten: 37