Hotline Miami

Hotline Miami

View Stats:
Terseus Jul 1, 2013 @ 7:22am
[Linux] Game not running (segmentation fault)
When running the game with the recent beta update a black window appears and closes after 1 second, the same as before the update.

This problem it's old and known to happen in Linux systems with ATI graphics card and the proprietary Fglrx/Catalyst driver, there are some comments in threads about this but are old and doesn't receive enough love for such a serious issue :)

My complete system specs (in spanish, sorry):
Información sobre el procesador: Fabricante: AuthenticAMD Velocidad: 3200 Mhz Procesadores lógicos 4 Procesadores físicos 4 HyperThreading: No compatible FCMOV: Compatible SSE2: Compatible SSE3: Compatible SSSE3: No compatible SSE4a: Compatible SSE41: No compatible SSE42: No compatible Información sobre la red: Velocidad de la red: Versión del sistema operativo: Linux (64 bits) Nombre de kernel: Linux Versión de kernel: 3.9.8-1-ARCH Editor de X Server: The X.Org Foundation Versión de X Server: 11402000 Gestor X Window: KWin Versión del runtime de Steam: steam-runtime-release-i386_2013-05-08 Tarjeta de vídeo: Controlador: ATI Technologies Inc. ATI Radeon HD 5700 Series Versión de controlador: 4.2.12337 Compatibility Profile Context 9.012 Densidad de color del escritorio: 24 bits por píxel Frecuencia de actualización del monitor: 59 Hz Identificador del fabricante: 0x1002 Identificador del dispositivo: 0x68b8 Número de monitores: 1 Número de tarjetas de vídeo lógicas: 1 Resolución de pantalla principal: 1920 x 1200 Resolución de escritorio: 1920 x 1200 Tamaño de pantalla principal: 20,39" x 12,76" (24,02" diag) 51,8cm x 32,4cm (61,0cm diag) No se ha detectado la memoria VRAM principal Tarjeta de sonido: Dispositivo de sonido: Realtek ALC1200 Memoria: RAM: 12020 Mb Varios: Idioma de la IU: Español LANG: es_ES.UTF-8 Micrófono: Not set Espacio total en disco disponible: 388468 MB Bloque libre más grande en el disco: 12476 MB

Output of the game when running from a console:
Loading asset /home/me/.local/share/HotlineMiami/hotline.cfg from disk Setting breakpad minidump AppID = 219150 dlopen failed trying to load: /home/me/.local/share/Steam/linux32/libsteam.so with error: /home/me/.local/share/Steam/linux32/libsteam.so: cannot open shared object file: No such file or directory dlopen failed trying to load: libsteam.so with error: libsteam.so: cannot open shared object file: No such file or directory Steam_SetMinidumpSteamID: Caching Steam ID: 76561197982447814 [API loaded no] Initializing ClusterManager Loading Localization Data CSplashScreen::Initialize Initializing SurfaceManager Segmentation fault (core dumped)

Please developers, if more information are needed just ask ^_^
< >
Showing 1-15 of 44 comments
Rutger Jul 1, 2013 @ 7:45am 
Hello Terseus,

Sorry to hear you're still running into issues. Can you accept my friend invite and I'll pm you a new build to try.
ChemBro Jul 1, 2013 @ 7:57am 
Same problem here. Arch Linux 64bit, Radeon HD 6670, Catalyst 13.6b.
Toost Inc. Jul 1, 2013 @ 9:36am 
For me as well, Arch x64, Catalyst 13.4

Seems to be ATI related?
!Toppest of Keks Jul 1, 2013 @ 10:44am 
Same Problem Arch x64, Intel Integrated Graphics.
x64 related? Maybe missing dependencies?

[edit] Problem for me only exists with VSync enabled
Last edited by !Toppest of Keks; Jul 1, 2013 @ 11:05am
Terseus Jul 1, 2013 @ 11:13am 
Originally posted by Cookie:
Same Problem Arch x64, Intel Integrated Graphics.
x64 related? Maybe missing dependencies?

[edit] Problem for me only exists with VSync enabled

I tried with and without vsync, in window and in fullscreen, but I have no luck, it doesn't work :(

I don't think it's dependencies or x64 related, probably it's yet another bug in the crappy Catalyst drivers combined with something the game does when allocate resources at launch.
Toost Inc. Jul 1, 2013 @ 11:39am 
Thing is, I've had the game working some time before the Humble Bundle sale, so things possibly went wrong in between updates.
Sturmlilie Jul 1, 2013 @ 12:48pm 
Yeah, I get the segfault in XQueryExtension too (most likely because the Display *dpy is NULL). Can you somehow check for that?
Renderwut Jul 1, 2013 @ 12:49pm 
Originally posted by Toost Inc.:
Thing is, I've had the game working some time before the Humble Bundle sale, so things possibly went wrong in between updates.
Or maybe you did update the video card driver? Older catalyst versions worked for me, the new ones don't.
Toost Inc. Jul 1, 2013 @ 7:46pm 
hm, possible but I don't think so, the 13.4 drivers have been out since April, and I got my last achievement 24th of May, the only changes to the package (catalyst-total on the AUR) since then have been cosmetic.

How old are we speaking?

Besides that the Catalyst drivers have always been wonky with this game, the game severly slowed down if there were any enemies alive on the proprietary ATI drivers back when the game would still run.
damn_pastor Jul 2, 2013 @ 4:19am 
Arch Linux 64bit Nvidia, everythings allright.
Xnet Shadow Jul 2, 2013 @ 5:15pm 
I can't launch the game, i get a missing executable error
Toost Inc. Jul 2, 2013 @ 7:43pm 
@Xnet Shadow,

You need to opt-in to the beta. The passcode is 'hlm', with l being the lowercase L.
Xnet Shadow Jul 2, 2013 @ 10:19pm 
thanks, but now the problem is that when i open the game a black window appears and crashes.
Terseus Jul 3, 2013 @ 3:45am 
Originally posted by Ancu:
Yeah, I get the segfault in XQueryExtension too (most likely because the Display *dpy is NULL). Can you somehow check for that?
Yes, gdb reports the same to me:
Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault. 0xf7dee81a in XQueryExtension () from /usr/lib32/libX11.so.6
HumanError Jul 4, 2013 @ 4:01am 
It works now (04-07-2013, tested on Kubuntu 13.04 x64, fglrx 13.04) !!!
< >
Showing 1-15 of 44 comments
Per page: 15 30 50

Date Posted: Jul 1, 2013 @ 7:22am
Posts: 44