halochief996 26 nov, 2012 @ 10:29am
Unable to play Doom 3 BFG Edition
So I get Doom 3 BFG, and I can't even play it. Instead I get this unable to initialize OpenGL error


QA Timing INIT: 000088ms
D3BFG 1.1400 win-x86 Oct 5 2012 11:38:38
2292 MHz Intel CPU with MMX & SSE & SSE2 & SSE3 & HTT
8144 MB System Memory
-2048 MB Video Memory
Winsock Initialized
Found interface: {C781BBE5-9D07-47F8-BC8A-BF849FE5C723} Bluetooth Device (Personal Area Network) - 0.0.0.0 NULL netmask - skipped
Found interface: {46176870-3693-436A-81ED-4E68495260BD} Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) - 0.0.0.0 NULL netmask - skipped
Found interface: {FB2AA73D-9297-402F-B798-1AEC9E013845} DW1501 Wireless-N WLAN Half-Mini Card - 192.168.0.4/255.255.255.0
Sys_InitNetworking: adding loopback interface
doom using MMX & SSE for SIMD processing
enabled Flush-To-Zero mode
enabled Denormals-Are-Zero mode
------ Initializing File System ------
Loaded resource file _common.resources
Loaded resource file _ordered.resources
Loaded resource file _sound_pc.resources
Loaded resource file _sound_pc_en.resources
Current search path:
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\DOOM 3 BFG Edition/base
C:\Users\Alex Cheng\Saved Games\id Software\DOOM 3 BFG/base
file system initialized.
--------------------------------------
WARNING: Unable to open resource file maps/_startup.resources
----- Initializing Decls -----
------------------------------
Couldn't open journal files
execing default.cfg
couldn't exec D3BFGConfig.cfg
couldn't exec autoexec.cfg
----- R_InitOpenGL -----
Initializing OpenGL subsystem with multisamples:0 stereo:0 fullscreen:1
...registered window class
...registered fake window class
...initializing QGL
...calling LoadLibrary( 'opengl32' ): succeeded
X..WGL_EXT_swap_control_tear not found
Shutting down OpenGL subsystem
...wglMakeCurrent( NULL, NULL ): failed
...shutting down QGL
...unloading OpenGL DLL
Initializing OpenGL subsystem with multisamples:0 stereo:0 fullscreen:1
...initializing QGL
...calling LoadLibrary( 'opengl32' ): succeeded
X..WGL_EXT_swap_control_tear not found
Shutting down OpenGL subsystem
...wglMakeCurrent( NULL, NULL ): failed
...shutting down QGL
...unloading OpenGL DLL
Unknown command 'vid_restart'
Unable to initialize OpenGL
Shutting down OpenGL subsystem
...shutting down QGL


This is F*********** BULL****. Does anybody have a fix for this error before I go yell at Steam or ID to give me my money back?

My Specs:
Intel Core i7 2820QM 2.3GHz
8GB DDR3 Ram
2 GB GDDR5 AMD Radeon HD 6970M
Windows 7 Professional 64 bit
Visar 1-15 av 16 kommentarer
< >
wcp8 26 nov, 2012 @ 10:58am 
I got the game Killing Floor, and it gives me the same error, I downloaded it last night, and when i woke up, just a bit ago, I tried to play it, to no avail, I spent 10 bucks on it plus mods that came with it, I am really pissed, along the same openGL problem you have with doom and your comp is better than mine, wish there was an option to update or fix, good luck
halochief996 26 nov, 2012 @ 11:05am 
Yeah I mean my graphics card is already updated to the latest driver. And I can't use beta drivers because its an Alienware and Dell is ♥♥♥♥ing nitpicky when it comes to what drivers are put into laptops. Anyway for some reason my laptop can run Killing Floor. I don't know about your error but just keep searching for a solution. Good luck.
wcp8 26 nov, 2012 @ 11:15am 
its a runtime error, ♥♥♥♥in gay, i tried to update, nothing happened
halochief996 26 nov, 2012 @ 11:17am 
You know developers should be more helpful in fixing these errors instead of assuming everybody has a high tech machine to run it.
wcp8 26 nov, 2012 @ 11:20am 
yeah, god damn steam
bludfang _playin smite 26 nov, 2012 @ 11:46am 
it isn't a "high tech" issue..i am running this full graphic settings, on a 2x core 2.8g 1G DDR3 vid card. lol halochief...alienware is WAY more "high tech" than that.
halochief996 26 nov, 2012 @ 1:12pm 
Ok so how did you get yours to work
DV8ER 26 nov, 2012 @ 5:15pm 
@halochief: I also have a Alienware, If you know the tag of the machine you can look up what video card is in it. After you determine which model card is in it (for example mine is the "460m") then select that driver from the nvidia page and it should work just fine. I've done this many times with no issue. I'm NOT sure if I've installed Beta drivers though. Also for the record, I've also seen an OpenGL error, but that was when trying to run Doom 3 under Windows 8. I've since re-installed 7 and won't go back to 8 until some drastic changes are made to it. I don't know what OS you're running, but I do know I saw that very same error in the condition I mentioned. Aside from that, the game looks amazing and runs so smoothly and quickly, I've been playing it for years! I would suggest trying to install the latest drivers form NVidia's page after finding out which ones to download and then do a "clean" install of the drivers. Hopefully with any luck this will fix your issue and you'll get to enjoy Doom 3.

Good luck.

EDIT: I re-read your post and you appare to have an AMD video card, not an NVidia, so the driver trick may not work for you. :(

P.S - Nice choice on the Alienware, they are sweet machines, I love mine. :)
Senast ändrad av DV8ER; 26 nov, 2012 @ 5:25pm
DV8ER 26 nov, 2012 @ 5:23pm 
Ursprungligen skrivet av wcp8:
yeah, god damn steam
Not everything is Steam's fault. Frankly, I'd take steam over any other game platform given the advantages of the ability to store save games in the "cloud", plus the ability to install/remove games on a whim as you can always re-install... Nothing safer, really. Except for maybe burning the CD and storing the original in an off site vault. :) In many cases issues like this have nothing to do with Steam and more about drivers/hardware/os or game specific issues.

I've been a steam user for a very long time and have had issues here and there, but now-a-days it has been very solid and reliable for me.
commissar bacon 26 nov, 2012 @ 6:07pm 
I didn't get quite the same error - mine was that there weren't the same number of .resources and .crcs.
In any case, try going to:
C:\Users\<your name here>\Saved Games\id Software\DOOM 3 BFG\base
And deleting (probably better to cut/paste elsewhere just in case) everything in the folder, EXCEPT for the savegame folder :P

Hopefully that will fix the problem for you, as it did for me :]


ALSO: with the new LOD bias slider, max detail is all the way to the LEFT, so don't just automatically crank it up.

ALSO ALSO: I suggest taking the brightness all the way down to the left as well, to match the original Doom 3 style :P
halochief996 27 nov, 2012 @ 1:09pm 
Well everybody I got the game to run. I looked online and found a solution: http://steamcommunity.com/app/208200/discussions/0/864949037819880093/

@DV8ER: Yeah I like Steam, more than Origin as a matter of fact. I just sometimes hate the small issues like not being able to run games or random updates. I will still use Steam until Valve or some other company comes up with something better. Anyway yeah for AMD drivers I have to go through Dell. And the latest driver I already have and its from 8/2011. And Dell has yet to update it. I love my Alienware M17. Its a good laptop and machine. The only regret I have is going with an AMD graphics card instead of Nvidia. Oh well my next Alienware is going to be Nvidia.

@Commissar bacon: Yeah I got to work using the link above. And when I remembered playing Doom 3 I got scared so much. And I still am. There are so many jumps and scares. The only thing I hate is that they made the flashlight attached to your suit, instead of making it a weapon. Makes it less scary and tense.
azazel66 30 nov, 2012 @ 6:22am 
It wont run on anything higher then 720p. Just turn your video control down for the monitor your using. Rememeber, this game is pretty old.
I Want to Believe 30 nov, 2012 @ 8:52am 
ATTN Everyone who's getting the "it just flashes for a moment then disconnects"

Go into your Doom 3 BFG Edition folder that's in your steamapps location, find the folder msvc_2010, open it up, and run the vcredist_x86 manually. Usually the vcredist_x86 is automatically run whenever a new game is launched for the first time through Steam, but for some reason, Doom 3 BFG Edition doesn't do this.

Customer support is completely incompetent, telling people their usual default run of "delete the clientregistry.blob and check your router" which just doesn't work. I even told them EXPLICITLY "I don't even get the standard first-time-run C++ Redistributable window." There's something about Doom 3 BFG Edition's programming that doesn't run the vcredist_x86 program on its first run, and so that might make it unplayable. (For some reason, I could run Doom 3 BFG Edition on one computer despite this problem, but that computer also had normal Doom 3 installed once upon a time.)
Senast ändrad av I Want to Believe; 30 nov, 2012 @ 8:53am
E66rollio 9 dec, 2012 @ 1:41pm 
same problem, ran fine before on windows vista though, "upgraded" to windows 8 and this window pops up
halochief996 9 dec, 2012 @ 1:58pm 
Visar 1-15 av 16 kommentarer
< >
Per sida: 15 30 50
Datum skrivet: 26 nov, 2012 @ 10:29am
Inlägg: 16