PrimalHunter Mar 8, 2014 @ 1:52pm
Crash during initialization
I get a black screen and the game crashes with this message:


QA Timing INIT: 000230ms
D3BFG 1.1400 win-x86 Nov 9 2012 10:38:21
2992 MHz Intel CPU with MMX & SSE & SSE2 & SSE3
3328 MB System Memory
128 MB Video Memory
Winsock Initialized
Found interface: {F0B8BE15-E207-4F02-ABF0-380D09DB926A} Intel(R) PRO/100 VE Network Connection - 192.168.0.100/255.255.255.0
Sys_InitNetworking: adding loopback interface
doom using MMX & SSE for SIMD processing
enabled Flush-To-Zero mode
enabled Denormals-Are-Zero mode
------ Initializing File System ------
Loaded resource file _common.resources
Loaded resource file _ordered.resources
Loaded resource file _sound_pc.resources
Loaded resource file _sound_pc_en.resources
Reading resource CRCs...
Current search path:
G:\Program Files\Steam\steamapps\common\DOOM 3 BFG Edition/base
C:\Users\Declan\Saved Games\id Software\DOOM 3 BFG/base
file system initialized.
--------------------------------------
WARNING: Unable to open resource file maps/_startup.resources
----- Initializing Decls -----
------------------------------
Couldn't open journal files
execing default.cfg
couldn't exec D3BFGConfig.cfg
couldn't exec autoexec.cfg
----- R_InitOpenGL -----
Initializing OpenGL subsystem with multisamples:0 stereo:0 fullscreen:1
...registered window class
...registered fake window class
...initializing QGL
...calling LoadLibrary( 'opengl32' ): succeeded
X..WGL_EXT_swap_control_tear not found
display device: 0
DeviceName : \\.\DISPLAY7
DeviceString: ATI Radeon X300/X550/X1050 Series
StateFlags : 0x5
DeviceID : PCI\VEN_1002&DEV_5B60&SUBSYS_03021002&REV_00
DeviceKey : \Registry\Machine\System\CurrentControlSet\Control\Video\{02F1ACD3-C235-45E6-96D9-377808B71E57}\0000
DeviceName : \\.\DISPLAY7\Monitor0
DeviceString: Generic PnP Monitor
StateFlags : 0x3
DeviceID : MONITOR\DEL4005\{4d36e96e-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000
DeviceKey : \Registry\Machine\System\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e96e-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000
dmPosition.x : 0
dmPosition.y : 0
dmBitsPerPel : 32
dmPelsWidth : 1280
dmPelsHeight : 1024
dmDisplayFlags : 0x0
dmDisplayFrequency: 60
...calling CDS: ok
display device: 0
DeviceName : \\.\DISPLAY7
DeviceString: ATI Radeon X300/X550/X1050 Series
StateFlags : 0x5
DeviceID : PCI\VEN_1002&DEV_5B60&SUBSYS_03021002&REV_00
DeviceKey : \Registry\Machine\System\CurrentControlSet\Control\Video\{02F1ACD3-C235-45E6-96D9-377808B71E57}\0000
DeviceName : \\.\DISPLAY7\Monitor0
DeviceString: Generic PnP Monitor
StateFlags : 0x3
DeviceID : MONITOR\DEL4005\{4d36e96e-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000
DeviceKey : \Registry\Machine\System\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e96e-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000
dmPosition.x : 0
dmPosition.y : 0
dmBitsPerPel : 32
dmPelsWidth : 960
dmPelsHeight : 720
dmDisplayFlags : 0x0
dmDisplayFrequency: 60
...created window @ 0,0 (960x720)
Initializing OpenGL driver
...creating GL context: failed to create OpenGL 3.2 context
created OpenGL 2.0 context
succeeded
...making context current: succeeded
X..WGL_EXT_swap_control_tear not found

------- Input Initialization -------
Initializing DirectInput...
mouse: DirectInput initialized.
keyboard: DirectInput initialized.
freespace_version: 0.6
0 freespace devices
------------------------------------
OpenGL Version: 2.1
OpenGL Vendor : ATI Technologies Inc.
OpenGL GLSL : 1.2
...using GL_ARB_multitexture
X..GL_EXT_direct_state_access not found
...using GL_ARB_texture_compression
...using GL_EXT_texture_compression_s3tc
...using GL_EXT_texture_filter_anisotropic
maxTextureAnisotropy: 16.000000
...using GL_EXT_texture_lod_bias
X..GL_ARB_seamless_cube_map not found
X..GL_ARB_framebuffer_sRGB not found
...using GL_ARB_vertex_buffer_object
...using GL_ARB_map_buffer_range
...using GL_ARB_vertex_array_object
X..GL_ARB_draw_elements_base_vertex not found
...using GL_ARB_fragment_program
X..GL_ARB_uniform_buffer_object not found
X..GL_EXT_depth_bounds_test not found
X..GL_ARB_sync not found
...using GL_ARB_occlusion_query
X..GL_ARB_timer_query not found
X..GL_EXT_timer_query not found
X..GL_ARB_debug_output not found
--------- Game Map Shutdown ----------
--------------------------------------
0: Speakers (SoundMAX Integrated Digital Audio)
2 channels, 44100 Hz
Front Left and Front Right
Default Console Device, Multimedia Device, and Game Device
1: Speakers (Creative SB Audigy 2 ZS (WDM))
2 channels, 48000 Hz
Front Left and Front Right
Default Communications Device
Using device 0
********************
ERROR: GL_ARB_draw_elements_base_vertex not available
********************
Error during initialization
Shutting down OpenGL subsystem
...wglMakeCurrent( NULL, NULL ): success
...deleting GL context: success
...releasing DC: success
...destroying window
...resetting display
...shutting down QGL
...unloading OpenGL DLL


Any tips? My rig is old, but come on, this is barely harder to run than the vanilla Doom 3 . .
Showing 1-8 of 8 comments
< >
motorsep Mar 8, 2014 @ 2:02pm 
Your GPU is old. OpenGL 2.1 only perhaps.

You might want trying updating drivers, but chances are you are not going to be able to run BFG engine because it requires OpenGL 3.2.

Note if you are on WindowsXP, nothing will help you.

And come on, Doom 3 BFG engine is half-idTech 5 and half-idTech 4. In other words, it's the engine from Rage running Doom 3 content. So no, you can't say "oh, Doom 3 runs on my PC, BFG should too".
PrimalHunter Mar 8, 2014 @ 2:08pm 
Originally posted by motorsep:
Your GPU is old. OpenGL 2.1 only perhaps.

You might want trying updating drivers, but chances are you are not going to be able to run BFG engine because it requires OpenGL 3.2.

Note if you are on WindowsXP, nothing will help you.

And come on, Doom 3 BFG engine is half-idTech 5 and half-idTech 4. In other words, it's the engine from Rage running Doom 3 content. So no, you can't say "oh, Doom 3 runs on my PC, BFG should too".

Well no, I'm not saying that, I was just saying that the game doesn't look significantly beefed up over the original game.
motorsep Mar 8, 2014 @ 2:13pm 
Doesn't matter how it looks. If the engine is designed for a new hardware, even if the game will look like original Doom, it still won't run.
PrimalHunter Mar 8, 2014 @ 2:14pm 
Originally posted by motorsep:
Doesn't matter how it looks. If the engine is designed for a new hardware, even if the game will look like original Doom, it still won't run.

Fair enough. I'm just frustrated, the computer I have is extremely old and I'm constantly trying to find a way to make older games run on it. Guess this one won't work haha! Thanks for your tips though.
TMAC Blade Mar 8, 2014 @ 2:44pm 
Originally posted by motorsep:
Your GPU is old. OpenGL 2.1 only perhaps.

You might want trying updating drivers, but chances are you are not going to be able to run BFG engine because it requires OpenGL 3.2.

Note if you are on WindowsXP, nothing will help you.

And come on, Doom 3 BFG engine is half-idTech 5 and half-idTech 4. In other words, it's the engine from Rage running Doom 3 content. So no, you can't say "oh, Doom 3 runs on my PC, BFG should too".
honestly i tested this with my old gt 620 and my old radeon 4200 HD. the 4200 HD runs RAGE at 30 frames all lowest and my GT 620 can run this on low with somewhat high resoluation. if his gpu is older than the 4200 hundred dont expect to be able to run much wit hthat
Senran Kagura (Banned) Mar 8, 2014 @ 4:24pm 
Originally posted by PrimalHunter:
Originally posted by motorsep:
Doesn't matter how it looks. If the engine is designed for a new hardware, even if the game will look like original Doom, it still won't run.

Fair enough. I'm just frustrated, the computer I have is extremely old and I'm constantly trying to find a way to make older games run on it. Guess this one won't work haha! Thanks for your tips though.
I ran this game with a GTS 240 on a dell vostro. You have to update the drivers, and the AI didn't really get redone...just the lighting and the textures.
PrimalHunter Mar 9, 2014 @ 3:52pm 
Originally posted by Vash the Stampede:
Originally posted by PrimalHunter:

Fair enough. I'm just frustrated, the computer I have is extremely old and I'm constantly trying to find a way to make older games run on it. Guess this one won't work haha! Thanks for your tips though.
I ran this game with a GTS 240 on a dell vostro. You have to update the drivers, and the AI didn't really get redone...just the lighting and the textures.

thanks for the tip, but I'm still getting the error unfortunately :/
Senran Kagura (Banned) Mar 9, 2014 @ 8:53pm 
Originally posted by PrimalHunter:
Originally posted by Vash the Stampede:
I ran this game with a GTS 240 on a dell vostro. You have to update the drivers, and the AI didn't really get redone...just the lighting and the textures.

thanks for the tip, but I'm still getting the error unfortunately :/
http://www.systemrequirementslab.com/cyri Go here, and see if you can run it...the games run on 2 different engines....so, that might be issue.
Showing 1-8 of 8 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Mar 8, 2014 @ 1:52pm
Posts: 8