Source Filmmaker > 일반 토론 > 제목 정보
Ferhod 2013년 10월 30일 오전 9시 33분
Models disappearing from certain angles
Models imported from Gmod, completely vanishes when I look at them from certain angles. I found out that it happens if I look far away from the origin (not the root). Therefore, it seems like this is because the engine thinks the object is not within the camera view.

The objects still have their shadows when the they disappear.
I have already tried moving the root within the view - No success.


Any help is highly appreciated.

If you're interested in checking out the models yourself here are the links:
Gmod MBilliards mod: http://facepunch.com/showthread.php?t=1054212
File download source: http://mbilliards.googlecode.com/svn/trunk/
Tiny program used for downloading the files: http://downloadsvn.codeplex.com/
9개 중 1-9 표시중
< >
raptornx01 2013년 10월 30일 오전 10시 13분 
I think this is a known glitch with some models. I recently came across a model of a wall that i think is in sfm by default that disappears when you get close to it. I'm not sure waht causes this or how to fix it without decompiling the model (if it can be fixed that way)
Ferhod 2013년 10월 30일 오전 11시 42분 
Huh, ok. There has to be a solution.
R234 2013년 10월 30일 오후 2시 25분 
Yeah, it's due to a process called frustum culling, which makes it so that when a model is off-screen, it isn't rendered to save on GPU power. Very useful in video games, not so much in a CG movie program, especially when it's buggy, which it often is with Gmod models in SFM.

From what I can gather, commenting out "$hboxset" in the model's QC file is the only way to fix that. So yes, it needs to be decompiled.
Ferhod 2013년 10월 30일 오후 2시 44분 
Ah, ok. I will give that a try. Thanks a lot!
Ferhod 2013년 10월 31일 오후 3시 29분 
Yup, it works!
R234 2013년 10월 31일 오후 4시 22분 
Awesome, another confirmation :)
John Freeman™ 2013년 12월 27일 오전 7시 01분 
Sorry for necro, but can someone explain how to do that?
EpicLPer 2014년 9월 28일 오전 6시 51분 
"From what I can gather, commenting out "$hboxset" in the model's QC file is the only way to fix that. So yes, it needs to be decompiled."


Thanks for this tip, I tried to do that on the "Chromapanels" too but there is no $hboxset in the decompiled model QC. I used Crowbar to decompile.
Any other solutions for this already?
Recursive Sweatpants 2014년 11월 30일 오후 9시 08분 
I had a similar problem as EpicLPer, where a model was disappearing at certain angles yet its .qc file already had $hboxset commented out. It had a few additional lines of code which I deleted, and after recompiling it the problem was fixed. The lines were:

$collisionmodel "foxy_stage_physics.smd" (I only removed this block underneath the $collisionmodel line, not the $collisionmodel itself)

{
$mass 700
$inertia 1
$damping 0
$rotdamping 0

}
$keyvalues
{
prop_data
{
}
}

$surfaceprop "metal"

$contents "solid"

However, something strange happened. I went back and re-added these lines to see which one was causing the problem specifically, but when I recompiled the model with them, it was still fixed! I don't know if it was just a fluke on my part, but it's possible that simply recompiling the model (and making sure that $hboxset is commented out if it wasn't already) can fix the problem. If I come across another model with this problem I'll test this theory out if nobody can confirm or deny it before then.
9개 중 1-9 표시중
< >
페이지당: 15 30 50
게시된 날짜: 2013년 10월 30일 오전 9시 33분
게시글: 9