Source Filmmaker > Általános témák > Téma részletei
Ferhod 2013. okt. 30. @ de. 9:33
Models disappearing from certain angles
Models imported from Gmod, completely vanishes when I look at them from certain angles. I found out that it happens if I look far away from the origin (not the root). Therefore, it seems like this is because the engine thinks the object is not within the camera view.

The objects still have their shadows when the they disappear.
I have already tried moving the root within the view - No success.


Any help is highly appreciated.

If you're interested in checking out the models yourself here are the links:
Gmod MBilliards mod: http://facepunch.com/showthread.php?t=1054212
File download source: http://mbilliards.googlecode.com/svn/trunk/
Tiny program used for downloading the files: http://downloadsvn.codeplex.com/
111/11 megjegyzés mutatása
< >
raptornx01 2013. okt. 30. @ de. 10:13 
I think this is a known glitch with some models. I recently came across a model of a wall that i think is in sfm by default that disappears when you get close to it. I'm not sure waht causes this or how to fix it without decompiling the model (if it can be fixed that way)
Ferhod 2013. okt. 30. @ de. 11:42 
Huh, ok. There has to be a solution.
R234 2013. okt. 30. @ du. 2:25 
Yeah, it's due to a process called frustum culling, which makes it so that when a model is off-screen, it isn't rendered to save on GPU power. Very useful in video games, not so much in a CG movie program, especially when it's buggy, which it often is with Gmod models in SFM.

From what I can gather, commenting out "$hboxset" in the model's QC file is the only way to fix that. So yes, it needs to be decompiled.
Ferhod 2013. okt. 30. @ du. 2:44 
Ah, ok. I will give that a try. Thanks a lot!
Ferhod 2013. okt. 31. @ du. 3:29 
Yup, it works!
R234 2013. okt. 31. @ du. 4:22 
Awesome, another confirmation :)
NieOrginalny™ 2013. dec. 27. @ de. 7:01 
Sorry for necro, but can someone explain how to do that?
EpicLPer 2014. szept. 28. @ de. 6:51 
"From what I can gather, commenting out "$hboxset" in the model's QC file is the only way to fix that. So yes, it needs to be decompiled."


Thanks for this tip, I tried to do that on the "Chromapanels" too but there is no $hboxset in the decompiled model QC. I used Crowbar to decompile.
Any other solutions for this already?
Recursive Sweatpants 2014. nov. 30. @ du. 9:08 
I had a similar problem as EpicLPer, where a model was disappearing at certain angles yet its .qc file already had $hboxset commented out. It had a few additional lines of code which I deleted, and after recompiling it the problem was fixed. The lines were:

$collisionmodel "foxy_stage_physics.smd" (I only removed this block underneath the $collisionmodel line, not the $collisionmodel itself)

{
$mass 700
$inertia 1
$damping 0
$rotdamping 0

}
$keyvalues
{
prop_data
{
}
}

$surfaceprop "metal"

$contents "solid"

However, something strange happened. I went back and re-added these lines to see which one was causing the problem specifically, but when I recompiled the model with them, it was still fixed! I don't know if it was just a fluke on my part, but it's possible that simply recompiling the model (and making sure that $hboxset is commented out if it wasn't already) can fix the problem. If I come across another model with this problem I'll test this theory out if nobody can confirm or deny it before then.
Bonkaholic! júl. 12. @ du. 6:56 
Hey Recursive, do you mind sharing your .qc file? I'm having the same problems with a model I made for SFM, and I want to see if I can fix it by copying your qc file.
Recursive Sweatpants júl. 13. @ du. 5:55 
Here are the full contents of the file:

// Created by Crowbar 0.24.0.0

$modelname "i6nis/foxy/foxy_stage.mdl"

$bodygroup "Body"
{
studio "foxy_stage_reference.smd"
}


$cdmaterials "models\i6nis\Foxy\"

// This list shows the VMT files used in the SMD files.
// "stage_stars.vmt"
// "stage_curtains.vmt"

$surfaceprop "metal"

$contents "solid"

// Only set this if you know what it does, and need it for special circumstances, such as with gibs.
// $illumposition -0.005 -0.001 2.563

// $bbox -76.435 -75.391 -0.136 74.41 75.454 142.201

// $cbox is probably not used anymore
// $cbox 0 0 0 0 0 0

// $hboxset "default"
// $hbox 0 "static_prop" -2.022 -0.16 -2.026 2.019 5.286 2.015

// NOTE: The following commented-out $definebone lines might be needed, as is often the case for view models. When needed, simply remove the two slashes '//' from the start of each line.
// $definebone "static_prop" "" -0.000101 0.000004 11.34584 1.570796 0 0 0 0 0 0 0 0




$sequence "idle" "foxy_stage_anims\idle.smd" {
fps 30
}

$collisionmodel "foxy_stage_physics.smd"
{
$mass 700
$inertia 1
$damping 0
$rotdamping 0

}


$keyvalues
{
prop_data
{
}
}

I have no idea if there's something special about it that prevents or fixes the glitch, but recompiling it with lines of code specified in my previous post taken out did fix things. And when I recompiled it with those lines back in it stayed fix for some reason.
111/11 megjegyzés mutatása
< >
Laponként: 15 30 50

Source Filmmaker > Általános témák > Téma részletei