un paisa Oct 17, 2013 @ 11:59pm
GTA IV Windows 8.1 issue
ello guys, have any of you had issues running gta iv on windows 8.1? I've had 8.1 RTM installed since mid september and the game had been running fine until today. Today, microsoft released a large release day patch for windows 8.1 which has broken the game for me. The weird thing is that I currently am able to play the game when I hit Play (offline) in the social club launcher but the game doesn't work when I click Play(the normal one with MP) When I click the regular Play button, the GTA window will open and the screen will go black and just stay there. This issue has appeared to me since I installed today's large 200something megabyte windows patch. I've reinstalled windows (I have an 8.1 installation iso) and had an interesting experience. Right after that fresh windows 8.1 installation, I installed steam and downloaded GTA IV and gfwl marketplace *since the one included in the gtaiv installer is useless* as well as nvidia's 327 driver. i Installed the game and it worked again.....wooooooot. I was playing mp again! :D Then i downloaded today's windows update patches and it broke the game again. Again, I am able to start the game in play(offline) mode, without MP, but when I start it in Play(with MP) the screen goes black without sound or anything. Just a black, dead screen. I won't reinstall the game anymore since i'm sure i'm near my 15 installs counter for gfwl...fml.... but if any of you have any ideas on how to fix this issue please tell me...i will be eternally grateful.

my setup is
Phenom II 960T @4ghz, GTX 660 Ti, 8GB memory and windows 8.1 RTM

oh and I'm 100000000000000000000% certain it's not a games for windows live issue so let's rule that out.

Last edited by un paisa; Oct 18, 2013 @ 12:02am
Showing 1-15 of 33 comments
< >
Hunter Oct 18, 2013 @ 7:45am 
I've the same problem :(
Manu0900 Oct 18, 2013 @ 9:39am 
me too :(
Theophany Oct 18, 2013 @ 11:12am 
same problem :/
bombasticdashbag Oct 18, 2013 @ 3:01pm 
would anyone like to trade me gta4 for lego star wars the complete saga and 4 arkham city cards?
DarkLiberator Oct 18, 2013 @ 3:13pm 
I can't even get it to launch.
Garnett Oct 18, 2013 @ 5:08pm 
Same with me :c
Garnett Oct 18, 2013 @ 5:08pm 
I hope they fix this soon
eidbp Oct 18, 2013 @ 5:52pm 
I just bought the GTA complete pack, it never launches :( I'm working on Windows 8.1 too
un paisa Oct 18, 2013 @ 9:49pm 
Originally posted by eidbp:
I just bought the GTA complete pack, it never launches :( I'm working on Windows 8.1 too
Yeah the only way to play is to play it offline. MP will not launch. I'm sure if it didn't have its 4 drm schemes (SecuROM, Steam, GFWL and social club) we would be having a lot less issues with this trash console port.
eidbp Oct 19, 2013 @ 4:44am 
Originally posted by un paisa:
Yeah the only way to play is to play it offline. MP will not launch. I'm sure if it didn't have its 4 drm schemes (SecuROM, Steam, GFWL and social club) we would be having a lot less issues with this trash console port.
It doesn't even lanch on offline mode to me...
un paisa Oct 19, 2013 @ 7:21am 
Originally posted by eidbp:
Originally posted by un paisa:
Yeah the only way to play is to play it offline. MP will not launch. I'm sure if it didn't have its 4 drm schemes (SecuROM, Steam, GFWL and social club) we would be having a lot less issues with this trash console port.
It doesn't even lanch on offline mode to me...
uninstall any games for windows live redistributables you have and install this http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=201134
ILKA Oct 19, 2013 @ 7:36am 
Wait a second.... is that why GTA doesnt work today?
eidbp Oct 19, 2013 @ 7:40am 
Originally posted by un paisa:
uninstall any games for windows live redistributables you have and install this http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=201134
It works now! Thank you so much!
un paisa Oct 19, 2013 @ 12:41pm 
Originally posted by Zodasaur:
Originally posted by GarnettKillz:
Same with me :c

This game dosent work on windows 8, read the system requirements.
The game works. Just that this week's patch broke it.
Mastrik Oct 19, 2013 @ 1:08pm 
SecureROM is broken from what I can tell. That's what we get for buying it.
Showing 1-15 of 33 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Oct 17, 2013 @ 11:59pm
Posts: 33