Monaco > Technical Problems > Topic Details
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:05pm
Odd performance?
Hey guys,

I was just playing Monaco, and found that I was only acheiving 30 fps with graphics on low with a fairly low resolution too which is giving me a sluggish and restricted feeling, particularly when aiming. I'm running an Intel HD 'graphics card' (first gen) which I know isn't exactly ideal, but should I be expecting higher fps? The system requirements are pretty low- I meet even the recommended requirements. Is there anything else I can turn off? V-sync or bloom maybe?

Thanks for your help!
Showing 1-15 of 30 comments
< >
Dimitri2401 Apr 24, 2013 @ 6:19pm 
I have the same config. I tried to turn off bloom in the config file, it did not seem to change much. But it seems that disabling fullscreen made my game run 2 or 3 fps faster.

Anyways, the game is still completely playable on low settings, and is so much fun!

I personally wouldn't call the performances "odd", since a Intel HD 1st gen is a pretty bad hardware.
Last edited by Dimitri2401; Apr 24, 2013 @ 6:23pm
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:22pm 
Thanks! Is there any way you could benchmark your game with fraps, and see how much fps you're getting? This might be a problem with my own hardware... Do you have sluggish mouse aiming too?
Dimitri2401 Apr 24, 2013 @ 6:26pm 
I did benchmark it with FRAPS, and I get 30fps fullscreen on low settings and default resolution (which seems to be 720p for me).

It feels kinda sluggish, but nothing unplayable.
Last edited by Dimitri2401; Apr 24, 2013 @ 6:26pm
PraetorianPCs Apr 24, 2013 @ 6:29pm 
I think that your performance is about right as even the relatively new HD 4000 Graphics are only only considered okay but then again, as they're pre-built in to the CPU they're really not bad. My only suggestion, which is rather obvious, is just buy a new CPU, maybe an i5 or i7? Or wait for the Haswell series to come out
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:35pm 
hmmm... you're probably right. Then again, I can run TF2 without trouble, so I reeally dunno. Sorry for the relentless flow of questions Dimitri2401, but after benchmarking again in fullscreen with the defualt resoltuion, I only acheive 15 fps at best. Are you sure you have a first gen Intel card (ix-xxx); with only 3 digits after the hyphen?
Thanks again!
Dimitri2401 Apr 24, 2013 @ 6:35pm 
BTW, no need for FRAPS, Alt + F2 allows me to see the fps in-game.

My CPU is an Core i3 M370, so definitely 1st gen.
Last edited by Dimitri2401; Apr 24, 2013 @ 6:38pm
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:36pm 
ah right, thats saves a lot of trouble D;
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:42pm 
Alright, last question I swear :D
Could you please check how much fps you're getting windowed and at which resolution you're using now? Thanks for all your help!
Dimitri2401 Apr 24, 2013 @ 6:42pm 
I forgot to say that I also have 8GB of ram, that might explain why my game runs faster.

I get 30 fps on average (low is like 29 or so) fullscreen on 1280x720, and around 32 windowed (low is still 29), same resolution. Completely playable (and the game is totally enjoyable!).
Last edited by Dimitri2401; Apr 24, 2013 @ 6:53pm
MisterFuzzles Apr 24, 2013 @ 6:46pm 
Im getting roughly the same problem. I can just get 19-20 FPS regardless of resolution/windowed in single player. I join/brother joins my game and it tanks to 6-7 FPS right in the menu. Low graphics too. Radeon 6800, Intel Duo Core.
Last edited by MisterFuzzles; Apr 24, 2013 @ 6:47pm
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:47pm 
Thanks for all your help, good sir! :D

Edit: got ninja'd by MisterFuzzles ;)
Last edited by ProbablyChinese; Apr 24, 2013 @ 6:48pm
Dimitri2401 Apr 24, 2013 @ 6:48pm 
BTW, I'm not completely sure the resolution setting works. I tried to change it from 1280x720 to 1024x768 (all windowed), and the size of the window did not change at all (after rebooting the game, of course).
Last edited by Dimitri2401; Apr 24, 2013 @ 6:48pm
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 6:51pm 
Ohhhhh, that would explain a lot. I heard one of the devs talking about that on another thread... Maybe once they get that sorted...
Either way, I apppreciate your time and effort in going through all this with me.

p.s. MisterFuzzles, I've got no experience with that gpu, sorry.
AndyN. Apr 24, 2013 @ 8:20pm 
There have been other reports that the performance on uber machine is wonky. I don't know what it is specifically, but people have said that changing resolutions, or running as admin, or playing in windowed mode, all those have helped.

Some people say to turn off Windows Aero, or even run fraps
ProbablyChinese Apr 24, 2013 @ 8:26pm 
Can you confirm that the resolution settings are not working?
Showing 1-15 of 30 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Apr 24, 2013 @ 6:05pm
Posts: 30