Arma 3 > General Discussions > Topic Details
Arcanum Mar 10 @ 11:14am
Low performance on high end machine.
Hello,
MSI Z87-G43 GAMING (MS-7816)
Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz
GV-N780OC-3GD (GeForce GTX 780)
2xKingston 8GB DDR3

This is my setup I am running Arma 3 at Ultra with maximum view distances on unstable 30 FPS in SP and I think I see performance droping over time in term of weeks. I am quite sure it was runing much better earlier. I have friend with same CPU and GTX 780 Ti and he is geting stable 60 FPS regardless of situation in SP an in MP which he is hosting.
Is that performance OK or is something wrong with my setup or something else ?
I am runing W8.1.
Showing 1-15 of 30 comments
< >
L3TUC3 Mar 10 @ 11:22am 
HDD or SSD?
Arcanum Mar 10 @ 11:22am 
SSD
Coaster45 Mar 10 @ 11:25am 
Well of you're gonna get low fps if you put your view distance on the highest anyway. In multiplayer it's normally limited to 1600m anyways. Also if you actually searched the form you'll find many post about poor performance so it's nothing new, your hardware is fine, basicly the next generation up from mine :) (i7 3770k & GTX670)
Arcanum Mar 10 @ 11:28am 
I searched forums and all ♥♥♥♥, but I am basicaly making conclusions on comparisons with my friend, when we started the same mission and he can do stable 50 and I can do unstable 30.
Arcanum Mar 10 @ 11:32am 
As I stated the only difference is that he has W7, HDD, and 780Ti
Last edited by Arcanum; Mar 10 @ 11:32am
Roy Mar 10 @ 11:36am 
Welcome to arma :)
Arcanum Mar 10 @ 11:39am 
Yah, I follow this opinion for quite long but I am starting to get furious a bit ,230 h in Arma 3 is quite a bit and I really can see descending performance it trem of days and weeks so I am not sure if my hardware is not doing some strange things (All regular games running smooth as hell)
Arcanum Mar 10 @ 11:39am 
I even tried to overclock this, but got some really high temeprature som I am going to reaply my thermal paste on CPU Cooler.
Coaster45 Mar 10 @ 11:40am 
Originally posted by Arcanum:
As I stated the only difference is that he has W7, HDD, and 780Ti
The 780Ti is more powerful than the 780, depending on what site you read its maybe 20% more powerful http://international.download.nvidia.com/webassets/en_US/shared/images/products/shared/lineup.png
Arcanum Mar 10 @ 11:41am 
I am pretty aware of this, but I have same performance on every details settings ;), so I really suspect CPU.
ARGH Mar 10 @ 12:02pm 
I have a GTX770 4670k on W7 and I'm getting more than 30 stable (not 60 though). Make sure vsync is off? Latest drivers? Maybe W8 otherwise.
Faultron Mar 10 @ 4:00pm 
your friend also got better fps cos he host the server

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=228562734
Mindman Mar 10 @ 7:07pm 
Originally posted by Coaster45:
Originally posted by Arcanum:
As I stated the only difference is that he has W7, HDD, and 780Ti
The 780Ti is more powerful than the 780, depending on what site you read its maybe 20% more powerful http://international.download.nvidia.com/webassets/en_US/shared/images/products/shared/lineup.png


i can tell you this right now CPU has a bigger part in this game than a 780Ti. im using pretty much the same specs as him. my specs,

I7 4770K 3.50Ghz
MSI Z87-G45
Corsair Vengeance 1866 Dual channel
EVGA GTX 570 SC

and on average in SP its about 50-60, in wasteland averages about 45-60, atlist life it never goes under 38.
Arcanum Mar 11 @ 7:43am 
Originally posted by Mindman:
Originally posted by Coaster45:
The 780Ti is more powerful than the 780, depending on what site you read its maybe 20% more powerful http://international.download.nvidia.com/webassets/en_US/shared/images/products/shared/lineup.png


i can tell you this right now CPU has a bigger part in this game than a 780Ti. im using pretty much the same specs as him. my specs,

I7 4770K 3.50Ghz
MSI Z87-G45
Corsair Vengeance 1866 Dual channel
EVGA GTX 570 SC

and on average in SP its about 50-60, in wasteland averages about 45-60, atlist life it never goes under 38.
I am talking about this I cand o stable 40 in official showcases but unstable 30 on MP missions (even on LAN server hosted by myself ). So I think I might clean my PC of every junk by reinstalling to W7 from W8.1 and by reapling thermal paste on my cooler (too high temperatures in OC with my cooler I should be do much better) and re tweaking all tha settings and ♥♥♥♥.
Thank you guys I just know I should do something with my rig to run it better.
Showing 1-15 of 30 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Mar 10 @ 11:14am
Posts: 30