Arma 3 > General Discussions > Topic Details
Weedian Feb 10 @ 9:16am
mikrostutter when move mouse...
hi, i get this microstutter when moving mouse. it's not huge problem, but gets annoying. i have not played game for about a month, so i missed to test last 2 patches i think. it's not fps issue, it never goes below 50 (usualy in range from 55 to 80+), before i had very smooth gameplay. now this small choppy lag appears, and most visible is when i move my mouse slowly. again i say it is playable but my game lost all that smoothness when looking around and aiming. any suggestions? thanx in advance.

p.s. i use all settings as before, also same launch options like -nologs etc (they dont change anything, tried without them too). also tried lowering ingame settings, then i tried with higher settings, nothing changed...
Showing 1-15 of 33 comments
< >
L3TUC3 Feb 10 @ 9:27am 
It may sound odd, but try cleaning your mouse sensor. I've had dirt in there that sometimes messed it up.
Weedian Feb 10 @ 9:36am 
but i have no problems in other games.
thanx for reply.
Nobody Feb 10 @ 9:38am 
I think your hard drive is causing this. If you move to fast then your HDD has to load the textures first, which could be a lot if the visibility is high.
Weedian Feb 10 @ 10:08am 
Originally posted by Nobody:
I think your hard drive is causing this. If you move to fast then your HDD has to load the textures first, which could be a lot if the visibility is high.
that did occur to my mind, but it is happening also when i stand still, or looking into ground aka when nothing is loading more. also would happen before, when i had smooth mouse movements. also tested with decreased visibility, same. but i played a bit in editor and noticed it is more happening with trees around. maybe something got updated about that in last 2 patches that i never tested. should adjust some settings again maybe.... thanx for suggestions anyway...
Dj Otacon Feb 10 @ 10:09am 
Try reduce max render frames to 1 in your NVIDIA 3D control panel - section games - .
Weedian Feb 10 @ 10:11am 
i use ati card. but maybe i could try that arma2 config tweak, changing GPU_MaxFramesAhead and GPU_DetectedFramesAhead to 1. does that work for arma 3?
Dj Otacon Feb 10 @ 10:15am 
Yes. try this :

Textures: HIGH
Objects quality LOW
Terrain quality: LOW

Shadows quality: HIGH

View distance: 1500
Dj Otacon Feb 10 @ 10:15am 
And defrag your HD.
Weedian Feb 10 @ 10:17am 
thanx mate. everything is like that, i just have to decrease objects and terrain then. will try it. cheers
Faultron Feb 10 @ 3:27pm 
go to config file set:
GPU_MaxFramesAhead=1000; or 1
=>
GPU_MaxFramesAhead=1;
and disable vsync
Weedian Feb 10 @ 4:52pm 
didn't help. also tried changing settings, same. will do hdd defrag, dont know what else to do....
Weedian Feb 10 @ 5:09pm 
choppy mouse movement is much less when there's no too many trees around, aka when not in the thick woods. lag is almost absent.
Dj Otacon Feb 10 @ 5:22pm 
post your mouse label...logitech, microsoft or something...
Dj Otacon Feb 10 @ 5:23pm 
and your system specs
S.O. and hardware settings
Weedian Feb 10 @ 7:18pm 
a4tech x7 mouse
i3 2100 3.1 GHz
ati 5770 1gb ddr5
8gb ddr3 ram

i know it is a bit outdated at best, but some time ago i had very smooth gameplay with my settings. i also have it now if i stand still or move straight. the moment i start moving around mouse or looking around with mouse i get this choppy microstutters.... only thing i changed are new ati beta drivers 14.1 beta. maybe they cause this.... all others games work fine by the way. i had this similar stutter with cod4 before, but new drivers fixed that. and before arma3 run perfectly smooth, now there's stutter when moving mouse while i play....

p.s. thanx for trying to help, i really appriciate it.
Showing 1-15 of 33 comments
< >
Per page: 15 30 50
Date Posted: Feb 10 @ 9:16am
Posts: 33